Siria încearcă să împrumute bani de la ruşi

Siria speră să obţină un credit de la Rusia până la sfârşitul anului, a declarat luni, la Moscova, vicepremierul sirian Qadri Jamil, adăugând că acorduri privind livrarea unor rachete ruseşti de tip S-300 sunt în continuare "în vigoare".

173 afișări
Imaginea articolului Siria încearcă să împrumute bani de la ruşi

Vicepremierul sirian Qadri Jamil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, Jamil a anunţat că Damascul discută cu Moscova despre obţinerea unui credit rusesc. "Sperăm ca această problemă, aflată în prezent în negocieri la nivel de experţi să fie rezolvată până la sfârşitul anului", a spus vicepremierul sirian, potrivit traducerii declaraţiilor acestuia de către agenţii de presă ruse.

Întrebat de agenţia Itar-Tass care este suma creditului, Jamil a răspuns că cele două părţi "discută în continuare" despre aceasta.

Regimul Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, are nevoie urgentă de resurse financiare.

O revoltă paşnică, în martie 2011, s-a transformat într-o insurecţie armată şi s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit unor ONG-uri.

Jamil a subliniat, pe de altă parte, că Damascul contează, de asemenea, pe livrarea unor rachete ruseşti sol-aer perfecţionate, de tip S-300. "Toate acordurile între Rusia şi Siria în domeniul livrărilor de armament", inclusiv de sisteme de tip S-300, sunt în continuare "în vigoare", a declarat el.

"Relaţiile între Siria şi Rusia se consolidează în favoarea păcii în regiune", a apreciat Jamil.

Rusia a anunţat în iunie că se angajează să livreze sisteme de tip S-300, conform contractelor semnate.

Livrarea acestui tip de armament capabil să intercepteze în zbor avioane sau rachete ghidate, un echivalent rus al sistemului american PATRIOT, îngrijorează în special Israelul, care se teme că acestea ar putea să ajungă pe mâna mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Damascul.

Instalarea unui asemenea sistem de apărare sol-aer ar complica orice plan al Statelor Unite şi aliaţilor săi de a efectua eventuale lovituri aeriene, de a instaura o zonă de excludere aeriană în spaţiul aerian sirian sau de a interveni în vederea securizării sau anihilării urnor arsenale chimice.

Rusia îşi continuă eforturile în vederea organizării unei conferinţe internaţionale de pace privind Siria, a declarat Lavrov.

"Ne continuăm întâlnirile cu reprezentanţi ai Guvernului şi tuturor grupărilor opoziţiei (siriene), cu scopul de a-i convinge pe toţi să accepte, fără condiţii prealabile, o iniţiativă ruso-americană", a declarat Lavrov la începutul întâlnirii sale, la Moscova, cu Jamil.

"Din nefericire, majoritatea grupărilor din cadrul opoziţiei, spre deosebire de Guvern, nu manifestă interes", a adăugat el.

De aceea, Rusia "îndeamnă cu insistenţă parteneri cu influenţă asupra Coaliţiei" naţionale a opoziţiei siriene să o convingă "să îşi abandoneze poziţia neconstructivă", a adăugat Lavrov.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat, la începutul lui iulie, că Statele Unite şi Rusia nu vor renunţa la această conferinţă internaţională privind Siria, chiar dacă va fi amânată din nou şi va avea loc după august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici