Siria susţine participarea Iranului la conferinţa Geneva II

Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a subliniat duminică că ţara sa rămâne "ataşată" participării Iranului la conferinţa de pace pe tema Siriei, prevăzută în ianuarie, la Geneva, şi la care Teheranul nu a fost invitat.

160 afișări
Imaginea articolului Siria susţine participarea Iranului la conferinţa Geneva II

Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria rămâne ataşată participării Iranului la conferinţa de pace" de la Geneva, a declarat Muallem, citat de agenţia oficială Sana.

"Este ilogic ca din motive politice Statele Unite sau aşa-zisa opoziţie (faţă de regimul sirian) să excludă această ţară de la conferinţă", a adăugat şeful diplomaţiei siriene.

Muallem a reiterat că Damascul nu va merge la Geneva "pentru a preda puterea".

"Cei care cred că Siria va vinde suveranitatea sa naţională îşi fac iluzii", a adăugat el.

Iranul, aliat ferm al regimului sirian, nu figurează pe lista participanţilor, oferită de emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, pe 20 decembrie la Geneva. Washingtonul se opune prezenţei Teheranului la conferinţa care urmează să înceapă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat pe 23 decembrie că va trimite până la sfârşitul lui decembrie invitaţiile oficiale la conferinţa pe tema Siriei. Arabia Saudită, principalul sprijin al rebeliunii împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, se află pe lista celor 26 de state invitate.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici