Sisteme de apărare antiaeriană amplasate la Tokyo, în aşteptarea lansării rachetei nord-coreene

Japonia va amplasa rachete sol-aer Patriot în centrul Tokyo în aşteptarea lansării unei rachete nord-coreene luna viitoare, a anunţat luni ministrul nipon al Apărării. Naoki Tanaka a explicat în cadrul unei şedinţe a Parlamentului că această baterie antirachetă va completa dispozitivul care va fi instalat în arhipelagul Okinawa, în extremul sudic al Japoniei.

161 afișări
Imaginea articolului Sisteme de apărare antiaeriană amplasate la Tokyo, în aşteptarea lansării rachetei nord-coreene

Sisteme de apărare antiaeriană amplasate la Tokyo, în aşteptarea lansării rachetei nord-coreene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom lucra la procedurile vizând mobilizarea Patriot în metropola Tokyo, inspirându-ne din experienţele precedente", a declarat Tanaka în faţa senatorilor, referindu-se la rachetele sol-aer de tehnologie americană Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3).

În afară de aceste rachete, Forţele de autoapărare - numele armatei Japoniei - vor mobiliza distrugătoare care dispun de sistemul de luptă Aegis ce permite lansarea unor interceptori Standard Missile-3 (SM-3).

"Pregătim, de asemenea, mobilizarea rachetelor Patriot în insulele din sud-vest, inclusiv Okinawa", pe care racheta nord-coreeană ar urma să le survoleze înainte de a se scufunda în largul Filipinelor, a adăugat ministrul.

Autorităţile nipone se tem că racheta nord-coreeană sau părţi din lansator ar putea cădea pe teritoriul japonez sau în apele sale teritoriale.

Premierul Yoshihiko Noda ar urma să dea ordinul oficial, în cursul săptămânii, de distrugere a rachetei în cazul în care aceasta ar ameninţa teritoriul nipon.

Coreea de Sud a anunţat, de asemenea, că va distruge în zbor lansatorul nord-coreean dacă acesta va devia pe deasupra teritoriului său.

Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane supraveghează îndeaproape activitatea bazei de lansare Tongchang-ri, în extremul nord-vestic al Coreei de Nord, unde o rachetă va fi trimisă între 12 şi 16 aprilie, pentru a plasa pe orbită un satelit de observare de uz civil, potrivit Phenianului.

Primul etaj al rachetei ar urma să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar al doilea etaj la est de Filipine.

Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite şi aliaţii lor suspectează Phenianul că pregăteşte un test cu rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici