SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Kievul cere din nou Moscovei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk - presă

Kievul reiterează îndemnul către Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează agenţia oficială Ukrinform. Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.

2285 afișări
Imaginea articolului SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Kievul cere din nou Moscovei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk - presă

SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Kievul cere din nou Moscovei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk - presă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 00:10 Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk - presă

Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8, a anunţat directorul Centrului naţional de cercetări politico-militare, Dmitri Tîmciuk, citat de presa ucraineană.

Potrivit agenţiei oficiale Ukrinform, persoane necunoscute au atacat elicopterul cu arme automate de calibru 5,45 mm, în jurul orei locale 20.00 (20.00, ora României), în timp ce elicopterul militar era deasupra oraşului Kramatorsk.

Potrivit lui Tîmciuk, incidentul nu s-a soldat cu victime.

Surse din cadrul Ministerului ucrainean de Interne au confirmat că elicopterul atacat aparţine forţelor militare ale Ucrainei.

Un incident similar a avut loc marţi, când un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de miliţiii separatiste proruse la Slaviansk.

"Indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul spre un avion de tip AN-30, aparţinând Forţelor Aeriene ucrainene, care efectua un zbor de observare deasupra oraşului Slaviansk. Avionul a fost atins de mai multe proiectile, dar a aterizat fără probleme", a comunicat marţi Ministerul ucrainean al Apărării, care a calificat acest incident drept "act terorist".

"Ucraina cere din nou Rusiei să-şi retragă forţele militare care se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor în această zonă reprezintă o ameninţare reală care putea duce la agravarea situaţiei în estul Ucrainei", afirmă Ministerul de Externe, adăugând că "grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezenţa trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean".

Diplomaţia ucraineană subliniază că autorităţile de la Kiev doresc o soluţionare paşnică a situaţiei din estul ţării şi sunt hotărâte să pună în aplicare acordul de la Geneva.

Astfel, Kievul a respins cu fermitate acuzaţiile Moscovei cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor asumate la Geneva, menţionând că "Uniunea Europeană şi Statele Unite au salutat deja primii paşi ai Guvernului ucrainean în direcţia soluţionării crizei din ţară".

"Totodată, observăm că Moscova boicotează prevederile acordului de la Geneva şi nu are nicio intenţie de a le pune în aplicare", denunţă ministerul ucrainean, afirmânt că Moscova trebuie să-i "îndemne pe separatişti să lase armele jos şi să renunţe la tortură şi omoruri".

Potrivit ministerului, "separatiştii proruşi înarmaţi constituie o ameninţare teroristă pentru cetăţenii ucraineni".

Referitor la prezenţa trupelor ucrainene în estul Ucrainei, ministerul afirmă că acestea au rolul de a garanta securitatea cetăţenilor, indiferent de naţionalitatea lor.

"Mai mult decât atât, aducerea trupelor (ucrainene) în stare de alertă reprezintă o reacţie legitimă la ameninţările şi agresiunea din partea Rusiei împotriva integrităţii teritoriale a statului nostru", potrivit comunicatului diplomaţiei ucrainene.

Recent, Rusia a afirmat că Administraţia de la Kiev trebuie să-şi retragă trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluată "operaţiunea antiteroristă" contra separatiştilor proruşi.

"Rusia insistă din nou pentru detensionarea imediată a situaţiei în sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene şi începerii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formaţiunilor politice", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici