Situaţie alarmantă în Franţa. Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi de energie electrică în Franţa, pentru că întârzierile în repornirea energiei nucleare în urma unor lucrări de reparaţii fac ca oferta să rămână în urma cererii, au declarat analiştii, conform Reuters.

768 afișări
Imaginea articolului Situaţie alarmantă în Franţa. Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică

Oferta de energie nucleară ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 40 de gigawaţi (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF în repornirea reactoarelor a făcut ca aceasta să ajungă la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franţa dependentă de importuri şi de producţia pe gaz.

Nathalie Gerl, analist Refinitiv a declarat că situaţia, în condiţiile în care un val de frig cuprinde nord-vestul Europei în acest weekend şi săptămâna viitoare, ar fi "mult mai critică" dacă nu ar fi existat eforturi pentru a reduce cererea, în special din partea marilor consumatori industriali.

Există în continuare riscul unui deficit doar luni, a spus ea.

Programul actual al EDF arată că 3 GW de energie nucleară revin în reţea săptămâna viitoare, ceea ce plasează capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece a sezonului de iarnă cu cerere maximă.

Operatorul de reţea RTE a declarat joi că Franţa s-ar putea confrunta în această iarnă cu "câteva zile" în care furnizarea de energie electrică va fi prea mică.

Vincent Balouet, directorul general al firmei de gestionare a crizelor Maitrise des Crises, care oferă consultanţă firmelor, a declarat pentru Reuters că operatorii, ca primă măsură, ar putea reduce tensiunea din reţea cu 1%-3%, o diferenţă pe care gospodăriile abia dacă ar observa-o.

Alte măsuri, despre care guvernul a spus că sunt deja în vigoare pentru a asigura funcţionarea unor facilităţi critice precum spitalele şi semafoarele, includ solicitarea ca marile centre de cerere industrială, cum ar fi producătorii de aluminiu şi ciment, să fie gata să reducă temporar consumul în schimbul unor compensaţii financiare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici