"Situaţie devastatoare". Un milion de palestinieni au fost avertizaţi de armata israeliană să evacueze nordul Fâşiei Gaza

  • Armata israeliană a cerut vineri evacuarea palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza în sudul acesteia.
  • ONU a afirmat că această măsură ar afecta 1,1 milioane de persoane şi ar putea duce la o "situaţie devastatoare".
720 afișări
Imaginea articolului "Situaţie devastatoare". Un milion de palestinieni au fost avertizaţi de armata israeliană să evacueze nordul Fâşiei Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Avertismentul a fost lansat în a şaptea zi de război al Israelului împotriva grupului militant Hamas, care controlează Fâşia Gaza. Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza după ce sâmbătă, 7 octombrie, bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt Israelul, ucigând peste 1.200 de civili şi soldaţi şi răpind alte zeci de persoane.

Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, energie electrică şi combustibil în Fâşia Gaza, în care locuiesc peste 2 milioane de persoane, informează Financial Times.

"Forţele de apărare israeliene solicită evacuarea tuturor civililor din oraşul Gaza ... ... din casele lor, spre sud, pentru propria lor siguranţă şi protecţie, şi să se deplaseze în zona de la sud de ... râul Gaza, aşa cum se arată pe hartă", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, Jonathan Conricus, într-un briefing de presă.

Anterior, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a fost informată cu privire la aceste planuri şi a precizat că acelaşi ordin se aplică personalului său din Gaza şi zecilor de mii de persoane strămutate care se adăpostesc în facilităţile ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici. A cerut Israelului să anuleze ordinul.

"Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o astfel de mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, avertizând că aceasta ar putea "transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate".

Reprezentanţii ONU din Gaza "au fost informaţi de către ofiţerii lor de legătură din cadrul armatei israeliene că întreaga populaţie din Gaza de la nord de Wadi Gaza ar trebui să se mute în sudul Gaza în următoarele 24 de ore".

În această săptămână, Israelul a mobilizat 360.000 de rezervişti ca răspuns la atacul Hamas. Locuitorii din Gaza sunt împiedicaţi să părăsească această zonă din cauza restricţiilor severe de călătorie impuse de Israel şi Egipt şi a blocadei militare israeliene.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat joi că sistemul de sănătate a început să se prăbuşească şi că numărul morţilor în urma atacurilor israeliene este în creştere, cu 1.354 de palestinieni ucişi şi 6.049 răniţi de la începutul escaladării militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici