Slovacia permite vânzarea cărnii de la urșii sacrificați, ecologiștii protestează

Publicat: 28 05. 2025, 21:48
Actualizat: 28 05. 2025, 21:48
Un pui de urs asteapta sa fie hranit de turisti, sambata, 31 mai 2008, pe drumul spre cota 1400 de la Sinaia. Desi autoritatile au montat panouri pe care avertizeaza turistii sa nu ofere mancare animalelor salbatice pentru evitarea incidentelor, ursii apar pe rutele circulate din Sinaia, asteptand sa fie hraniti de trecatori. VIOREL DUDAU / MEDIAFAX FOTO

După ce a aprobat luna trecută sacrificarea a 350 de urși din cauza pericolului pentru oameni și creșterii populației, statul slovac va oferi animalele sacrificate spre vânzare.

„Carnea de urs este comestibilă”, a declarat Filip Kuffa, secretar de stat la Ministerul Mediului, citat de AFP.

Carnea va avea nevoie de un certificat care să demonstreze că animalul a fost vânat legal, în conformitate cu excepțiile de la protecție. Deși urșii bruni sunt protejați în Europa, mai multe țări, inclusiv Slovenia, permit consumul cărnii de urs.

Ce spun ecologiștii

Ecologistul Marian Hletko consideră decizia „absurdă” și avertizează că „organizațiile menite să protejeze natura se vor transforma în măcelării de stat”.

El susține că măsura va stimula braconajul, pentru că „atunci când statul semnalează că nu este interesat de protejarea urșilor, braconierii vor fi mai puțin îngrijorați”.

Guvernul a declarat starea de urgență în majoritatea districtelor în aprilie, după atacuri mortale. „Nu putem trăi într-o țară în care oamenii se tem să meargă în pădure”, a declarat premierul Robert Fico. În 2024, un număr record de 92 de urși au fost împușcați, iar populația de urși din Slovacia depășește 1.300 de animale.