SLUJBĂ ISTORICĂ la Vatican: Maica Tereza a fost declarată sfântă de către Papa Francisc. Sfânta va fi celebrată pe 5 septembrie - GALERIE FOTO, VIDEO

Maica Tereza a fost declarată Sfânta Tereza de Calcutta de către Papa Francisc în cursul unei ceremonii care a avut loc duminică, 4 septembrie, la Vatican, în ajunul împlinirii a 19 ani de la moartea acesteia. Sfânta Teresa va fi celebrată pe 5 septembrie în calendarul catolic.

2255 afișări
Imaginea articolului SLUJBĂ ISTORICĂ la Vatican: Maica Tereza a fost declarată sfântă de către Papa Francisc. Sfânta va fi celebrată pe 5 septembrie - GALERIE FOTO, VIDEO

SLUJBĂ ISTORICĂ la Vatican: Maica Tereza a fost declarată sfântă de către Papa Francisc. Sfânta va fi celebrată pe 5 septembrie

UPDATE 15:53 Luni, 5 septembrie 2016, va avea loc prima celebrare a Sfintei Tereza de Calcutta, cu o Liturghie prezidată de arhiepiscopul italian Pietro Parolin (secretar de stat al Sfântului Scaun) ce va avea loc în Piaţa Sfântul Petru din Roma, conform site-ului press.vatican.va.

Sute de mii de oameni au urmărit ceremonia de canonizare ce a avut loc duminică în piaţa Sfântul Petru, unde Papa Francisc a declarat că Maica Tereza a fost un "neobosit lucrător pentru milă".

Canonizarea a avut loc sub un potret uriaş al maicii care a fondat în anul 1950 ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta). Acest ordin conduce 758 de cămine, spitale şi adăposturi în 139 de ţări (conform theguardian.com).

Măicuţe, preoţi, pelerini şi turişti s-au înghesuit în piaţa din faţa bazilicii Sfântul Petru pentru ceremonia de două ore.

O imagine cu miile de pelerini adunaţi la ceremonie poate fi accesată la acest link.

Un număr de aproximativ 1.500 de oameni fără adăpost din Italia au primit locuri de onoare la ceremonia urmată de un prânz (pizza) servit de 250 de călugăriţe şi preoţi ai ordinului Surorilor de Caritate, la solicitarea Papei.

Papa a citit formula de canonizare în limba latină care s-a încheiat cu binecuvântarea referitoare la Sfânta Treime: "În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh".

În predica sa, Francisc a descris-o Maica Tereza ca o "figură emblematică a feminităţii" şi un "lucrător neobosit pentru mila". El a spus mulţimii: "Fie ca ea să fie modelul de sfinţenie".

Într-un comentariu spontan, el a adăugat că mulţi oameni vor avea dificultăţi în a se referi la ea ca la "Sfânta Tereza" – "Cred că vom continua să o numim Maica Tereza".

Poze rare cu Maica Tereza pot fi accesate în arhiva publicaţiei Indian Express.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929.

După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

Maica Tereza a murit în 5 septembrie 1997, la vârsta de 87 de ani. Este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.

În octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa, Maica Tereza a fost beatificată de fostul papă Ioan Paul al II-lea (beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare).

UPDATE 13.30 - La finalul slujbei Papa Francisc a purtat scurte discuţii cu delegaţiile oficiale, urcându-se apoi în papamobil pentru a saluta şi binecuvânta mulţimea de credincioşi.

Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, care şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării săracilor, bolnavilor şi orfanilor, este sanctificată de Biserica romano-catolică, duminică, 4 septembrie.

O delegaţie centrală de 12 membri condusă de ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, şi două delegaţii la nivel de guvern de stat din Delhi şi Bengalul de Vest, conduse de Arvind Kejriwal şi Mamata Banerjee, sunt în Vatican pentru a participa la ceremonie.

Maica Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare.

Cotidianul Avvenire afirmă că al doilea miracol atribuit unei intervenţii speciale a Maicii Tereza în faţa lui Dumnezeu - de care este nevoie pentru ca o persoană să fie canonizată - a constat în vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală.

Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în faţa Maicii Tereza, iar el s-a vindecat, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.

După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

Maica Tereza a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa - 5 septembrie 1997.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici