Socialistul Ion Ceban, noul primar al Chişinăului. Andrei Năstase, candidatul blocului ”ACUM”, a pierdut la câteva procente/ Igor Dodon: Locuitorii Chişinăului au rupt cercul vicios ce a ţinut captiv oraşul în mâna geopoliticii

Socialistul Ion Ceban a fost ales în funcţia de primar al Chişinăului, câştigând detaşat în faţa contracandidatului său, Andrei Năstase în turul II de scrutin pentru alegerile locale din Republica Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.

2823 afișări
Imaginea articolului Socialistul Ion Ceban, noul primar al Chişinăului. Andrei Năstase, candidatul blocului ”ACUM”, a pierdut la câteva procente/ Igor Dodon: Locuitorii Chişinăului au rupt cercul vicios ce a ţinut captiv oraşul în mâna geopoliticii

Socialistul Ion Ceban a fost ales în funcţia de primar al Chişinăului

După prelucrarea tuturor celor 307 procese verbale, Ceban a obţinut 52.39% (123.807 de voturi), în timp ce Andrei Năstase a primit 47.61% din voturi (112.513 de voturi).

Ion Ceban a ieşit învingător cu votul a 52.52% dintre alegători care şi-au exercitat dreptul la vot în turul II de scrutin pentru alegerile locale

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, după prelucrarea a 306 din 307 procese verbale, socialistul Ion Ceban a câştigat alegerile pentru şefia capitalei, cu o diferenţă de 5,04% în faţa concurentului său, Andrei Năstase, care a beneficiat de susţinerea a 47.48% din electorat.

În turul I al alegerilor locale din 20 octombrie, candidatul PSRM, Ion Ceban a obţinut 40,16%, iar candidatul Blocului ACUM Andrei Năstase - 31,09%.

Cetăţenii din 384 de localităţi din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă a fost cea pentru Chişinău.

Peste 240.000 de oameni sau 37,9% din cetăţenii Chişinăului cu drept de vot s-au prezentat la scrutinul local de duminică. Prezenţa este peste cea înregistrată în primul tur, când au votat 36,05% din alegători.

Dodon: Locuitorii Chişinăului au rupt cercul vicios ce a ţinut captiv oraşul în mâna geopoliticii

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat, după victoria socialiştilor la Chişinău, că locuitorii capitalei Republicii Moldova "au rupt acel cerc vicios care de atâţia ani a ţinut captiv oraşul în mâna unor politicieni iresponsabili şi a geopoliticii false", informează site-ul Unimedia.

"Locuitorii Chişinăului şi-au luat oraşul înapoi prin votul de ieri (duminică, n.red.), au rupt acel cerc vicios care de atâţia ani a ţinut captiv oraşul nostru în mâna unor politicieni iresponsabili şi a geopoliticii false. Această eliberare a Chişinăului vine după ce tot echipa socialiştilor, cu suportul preşedintelui ţării, au eliberat ţara din captivitate", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, după ce candidatul PSRM, Ion Ceban, a câştigat cursa pentru şefia capitalei Republici Moldova.

Potrivit şefului statului moldovean, votul cetăţenilor pentru Chişinău îl obligă pe noul primar ales, Ion Ceban, să fie un primar al tuturor, indiferent de preferinţe politice şi "îl obligă să scoată din primărie politica, geopolitica, dar mai ales hoţia instaurată în ultimi anii de liberali şi complicii lor, care din nefericire în aceste alegeri au devenit şi noii aliaţi de conjunctură ai Blocului ACUM".

Totuşi, Igor Dodon susţine că o coaliţie cu Blocul ACUM în Consiliul Municipal este absolut necesară, pentru a începe munca imediat.

Preşedintele moldovean a vorbit şi despre punctele slabe ale Guvernului de la Chişinău, precum şi despre măsurile ce urmează a fi întreprinse. "În mare parte, aceeaşi sarcină revine şi Guvernului la nivelul ţării, care cu regret încă nu se isprăveşte aşa cum trebuie şi va fi nevoie de o intervenţie hotărâtă pentru a-l pune pe calea cea bună, cea care duce spre rezolvarea problemelor cetăţenilor. Zilele următoare vom demara discuţiile necesare pentru ca cetăţenii să fie mai siguri într-un Guvern care să lucreze pentru ei, să fie încetate experimentele pe care unele persoane le fac prin ministere şi să vină oameni competenţi în funcţii, care să se apuce de lucru", a punctat Igor Dodon.

Şeful statului a făcut şi un apel către politicienii din majoritatea parlamentară din Republica Moldova: "Să depăşească rapid acest moment electoral şi să se aşeze la masa de discuţii, pentru a găsi cea mai bună cale de a eficientiza activitatea guvernării, fără emoţii, fără orgolii, fără frustrări, fără interese politice".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici