Sofia îşi retrage 13 ambasadori, inclusiv pe cel din România, deconspiraţi ca foşti agenţi secreţi

Treisprezece ambasadori bulgari, între care şi cel de la Bucureşti, foşti agenţi ai poliţiei secrete comuniste, s-au întors la Sofia, unde vor rămâne până la desemnarea succesorilor lor.

465 afișări
Imaginea articolului Sofia îşi retrage 13 ambasadori, inclusiv pe cel din România, deconspiraţi ca foşti agenţi secreţi

Sofia îşi retrage 13 ambasadori, inclusiv pe cel din România, deconspiraţi ca foşti agenţi secreţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorii la Sarajevo, Atena, Bucureşti, Tbilisi, Belgrad, Beijing, Stockholm, Vilnius, Berlin, Minsk, Skopje, precum şi ambasadorul ONU din New York şi UNESCO din Paris vor rămâne în Bulgaria până la desemnarea succesorilor lor. Până atunci, ei vor fi oficial în "vizită de lucru", relatează site-ul Novinite.com.

Alţi 22 de diplomaţi urmează să fie rechemaţi. Următorul grup ar putea reveni în ţară la 1 iunie.

Scandalul a izbucnit la sfârşitul lui 2010, când Comisia pentru dosarele fostei securităţi a demascat 200 de diplomaţi, dintre care 90 erau în continuare angajaţi ai Ministerului bulgar de Externe, ca agenţi ai fostelor servicii secrete. În martie, alţi 75 de angajaţi ai ministerul au fost, de asemenea, deconspiraţi pentru legăturile lor cu fosta poliţie secretă comunistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici