Soldatul Bradley Manning deţinea 10.000 de documente militare nepublicate de WikiLeaks

Un expert informatic al armatei americane a afirmat luni că 10.000 de documente ale Departamentului de Stat au fost găsite în computerul utilizat de Bradley Manning, dar că acestea nu fuseseră transmise site-ului WikiLeaks.

634 afișări
Imaginea articolului Soldatul Bradley Manning deţinea 10.000 de documente militare nepublicate de WikiLeaks

Soldatul Bradley Manning deţinea 10.000 de documente militare nepublicate de WikiLeaks

David Shaver a depus mărturie în cadrul audierii de la baza militară din Fort Meade, în apropiere de Washington, desfăşurată pentru a stabili dacă tânărul soldat acuzat de a fi "sursă" de informaţii pentru WikiLeaks trebuie să apară în faţa curţii marţiale unde riscă închisoarea pe viaţă pentru "complicitate cu inamicul". Audierea care a început vineri nu vizează stabilirea vinovăţiei acestuia.

Bradley Manning, în vârstă de 24 de ani, fost analist de informaţii în Irak, este acuzat că a transmis către site-ul WikiLeaks între noiembrie 2009 şi mai 2010 documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan, precum şi 260.000 de scrisori diplomatice ale Departamentului de Stat.

Expertul informatic a precizat că cele 10.000 de scrisori găsite într-un computer utilizat de tânătul soldat se aflau într-un folder comprimat care era în aparenţă deteriorat.

Întrebat dacă starea documentelor ar explica faptul că acestea nu fuseseră transmise de către WikiLeaks, expertul a declarat că acesta pare a fi răspunsul logic.

Shaver a mai declarat că alte 100.000 de scrisori codate ale Departamentului de Stat au fost găsite în computerul folosit de Manning între noiembrie 2009 când a fost trimis în Irak şi mai 2010, când a fost arestat.

Aceste 100.000 de scrisori diplomatice se aflau într-o anumită locaţie pe calculator indicând faptul că au fost şterse, a adăugat expertul subliniind că deşi acestea se găsesc pe un dispozitiv utilizat de tânărul soldat, nu pot fi legate direct cu profilul său de utilizator.

"Nu puteţi afirma că este clientul meu cel care avea acces la aceste informaţii", l-a întrebat pe expert căpitanul Paul Bouchard, avocatul militar numit din oficiu în apărarea lui Manning. "Nu aţi găsit nicio dovadă care să arate că aceste informaţii au fost trimise cuiva?". "Nu domnule", a răspuns expertul.

La începutul audierii de luni instanţa a decis în pofida obiecţiilor apărării să continue dezbaterile în spatele uşilor închise datorită caracterului confidenţial al documentelor evocate. Publicul şi presa au fost prin urmare înlăturaţi din sală.

Ca şi în zilele precedente, simpatizanţi ai tânărului soldat au sosit în faţa bazei militare de la Fort Meade pentru a-şi exprima susţinerea pentru acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici