Soţia premierului nord-irlandez, afectată de un scandal, a demisionat din funcţia de deputat

Soţia premierului Irlandei de Nord, Peter Robinson, care a generat un scandal din cauza căruia soţul ei a fost obligat să se retragă şase săptămâni, a demisionat miercuri din funcţia de deputat, în timp ce tabăra protestanţilor a minimizat şansele unui acord cu grupul catolic.

13 afișări
Imaginea articolului Soţia premierului nord-irlandez, afectată de un scandal, a demisionat din funcţia de deputat

Peter Robinson şi Iris Robinson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precum a anunţat în urmă cu câteva zile, Iris Robinson, în vârstă de 60 de ani, a demarat oficial procedura de demisie din funcţia de deputat în Parlamentul de la Londra, a anunţat Guvernul regional. Partidul protestant DUP, din care face parte, a lăsat se înţeleagă că aceasta ar putea demisiona şi din funcţia de reprezentant în Parlamentul regional.

Noi negocieri între cele două partide ce formează Guvernul bioconfesional, protestanţii unionişti din cadrul DUP şi catolicii separatişti ai formaţiunii Sinn Fein, au avut loc miercuri pentru ajungerea la un acord privind transferarea puterii poliţieneşti şi judiciare de la Londra la Belfast. Punerea în aplicare în totalitate a acordurilor de pace din 1998 este împiedicată de mai mulţi ani de această problemă sensibilă.

Un oficial din cadrul DUP a minimizat, miercuri seară, şansele de a se ajunge rapid la un acord.

"Nu este un acord iminent", a precizat oficialul. "Păstraţi-vă calmul", a spus el presei, care scria încă de marţi despre starea de optimism în cele două tabere.

Preşedintele formaţiunii Sinn Fein a lăsat marţi să se întrevadă posibilitatea unei deblocări a negocierilor, afirmând că "prin voinţă politică, dificultăţile pot fi depăşite".

Premierul irlandez Brian Cowen şi omologul său britanic Gordon Brown, ale căror ţări participă la procesul de pace, urmează să se întâlnească la Londra pentru a discuta pe tema negocierilor din Irlanda de Nord.

Peter Robinson a renunţat luni la funcţia sa pentru o perioadă de şase săptămâni din cauza unui scandal provocat de o relaţie extraconjugală a soţiei sale. El a promis să va lupta împotriva "acuzaţiilor răuvoitoare" la adresa lui, susţinând că este nevinovat.

El este bănuit că nu le-ar fi declarat autorităţilor despre presupusele abuzuri ale soţiei sale, în favoarea tânărului Kirk McCambley. Iris Robinson, în vârstă de 60 de ani, ar fi obţinut în 2008 din partea a doi investitori suma de 55.000 de euro pentru a-l sprijini pe amantul ei să-şi deschidă în restaurant.

Cât timp a renunţat temporar la conducerea Guvernului, Robinson vrea să conducă în numele partidului său, DUP, negocierile cruciale privind transferul.

Un acord de pace semnat în 1998 între foştii adversari catolici şi protestanţi a instaurat pacea în provincia britanică, dominată timp de trei decenii de violenţe soldate cu moartea a peste 3.500 de persoane.

Organizaţiile disidente ale Armatei republicane irlandeze (IRA, catolică) refuză acest proces, iar în 2009 s-a constatat o intensificarea a violenţelor, în urma uciderii, în martie, a doi militari britanici şi a unui poliţist.

Un poliţist, în vârstă de 33 de ani, a fost rănit vinerea trecută în Irlanda de Nord în urma exploziei unei bombe amplasate sub maşina sa, în timp ce îşi părăsea domiciliul din oraşul Randalstown, situat în centrul Irlandei de Nord. Acestuia i-a fost amputat marţi piciorul drept şi se afla miercuri în "stare critică, dar stabilă", potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici