Spania şi Grecia continuă să fie afectate de incendii forestiere - GALERIE FOTO

Incendiile forestiere continuau duminică seara în două ţări din sudul Europei, Spania şi Grecia, pentru stingerea acestora fiind mobilizaţi sute de pompieri.

186 afișări
Imaginea articolului Spania şi Grecia continuă să fie afectate de incendii forestiere - GALERIE FOTO

Spania şi Grecia continuă să fie afectate de incendii forestiere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Spania, ţara cea mai afectată, incendiul era localizat duminică seara, în special pe Insula La Palma, din Arhipelagul Canarelor. Incendiul din Canare, răspândit de rafale puternice de vânt, a devastat parţial între "1.500 şi 2.000 de hectare" de pini, a declarat într-o conferinţă preşedinta administraţiei de pe insulă, Guadelupe Gonzalez Tano.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care îşi începea concediul duminică, în Lanzarote, o altă insulă din cadrul acestui arhipeleag, s-a deplasat după-amiaza pe insula La Palma pentru a evalua situaţia. Zapatero a descris incendiile ca "grave" şi a declarat că Spania "se confruntă cu o vară foarte grea în ceea ce priveşte lupta împotriva incendiilor".

GALERIE FOTO

Zapatero a promis, de asemenea, acordarea unui ajutor financiar persoanelor care şi-au pierdut locuinţele. Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din locuinţe. Circa 500 de pompieri, pădurari şi militari, asistaţi cu mijloace aeriene, luptau împotriva incendiului care înainta pe două fronturi. Autorităţile spaniole sperau să localizeze incendiul în timpul zilei.

Un alt incendiu, declanşat sâmbătă în Aragon (nord-est), în apropiere de Calatayud, a fost în schimb localizat duminică seara, după ce a devastat aproximativ 720 de hectare de pădure, potrivit autorităţilor regionale. Au fost arestaţi doi presupuşi piromani.

În Grecia, duminică după-amiaza s-a declanşat un nou incendiu într-o pădure de brazi din masivul Menalon, în departamentul Arcadia din Peloponez (sud). Patru avioane, un elicopter, 11 vehicule şi 46 de persoane au intervenit pentru stingerea incendiului, răspândit de rafale de vânt, în această regiune "greu accesibilă", conform pompierilor.

Muntele Menalon a fost afectat de incendii şi în 2007, cele mai importante din ultimii ani, soldate cu 77 de morţi şi distrugerea a 250.000 de hectare, în principal în Peloponez şi pe coasta de vest.

Pompierii greci luptau duminică, de asemenea, pentru stingerea unui alt incendiu, declanşat într-o vale din departamentul Kavala (nord). Un elicopter, şase vehicule şi 32 de persoane au fost trimise pentru a-l localiza.

Protecţia civilă a impus duminică, în regiunea Atenei şi în Eubeea nivelul 4 de risc de incendiu, pe o sacră de maximum 5, din cauza temperaturilor ridicate (35 de grade Celsius), a secetei şi rafalelor puternice de vânt.

Dar cea mai afectată ţară în acest an este în continuare Spania, unde circa 11 persoane, între care şase pompieri, au murit de la începutul acestei veri în incendii. Din ianuarie şi până în prezent au fost complet distruse 75.000 de hectare de pădure, dintre care 45.000 de hectare în ultimele două săptămâni, o suprafaţă aproape dublă în comparaţie cu suprafaţa afectată anul trecut (39.900 de hectare).

După ce a fost grav afectată în doi ani consecutivi, 2005 (155.000 de hectare devastate) şi 2006 (188.000 de hectare), Spania a cunoscut o perioadă relativ lipsită de incidente în ultimii doi ani, în pofida incendiilor importante care au avut loc în Canare în 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici