Specialişti în descifrarea codurilor din RDG lucrează pentru serviciile germane şi NATO

Unii dintre specialiştii în descifrarea codurilor care lucrau poliţia politică secretă din fosta Republică Democrată Germană au fost recrutaţi, de mai mult de zece ani, de autorităţile germane şi lucrează inclusiv pentru NATO, relatează săptămânalul Der Spiegel.

109 afișări
Imaginea articolului Specialişti în descifrarea codurilor din RDG lucrează pentru serviciile germane şi NATO

Specialişti în descifrarea codurilor din RDG lucrează pentru serviciile germane şi NATO

După căderea Zidului Berlinului, mai mulţi criptologi au fost recrutaţi în secret de guvernul vest-german condus de cancelarul Helmut Koln, pentru a evita ca specialiştii în cifruri să ajungă să lucreze în Orientul Mijlociu, precizează Der Spiegel, în numărul care va apărea luni.

"Este vorba despre matematicieni de excepţie, cărora nu li se poate reproşa personal nimic", a declarat Otto Leiberich, fost responsabil al serviciilor secrete vest-germane, implicat în operaţiune.

Deoarece ar fi fost foarte dificil ca aceştia să fie angajaţi oficial în structurile vest-germane, Guvernul de la Bonn a decis să disimuleze operaţiunea, experţii fiind angajaţi de firma privată Rohde & Schwarz SIT, care are în prezent sediul la Berlin.

Unii dintre specialiştii est-germani încă mai lucrează pentru aceeaşi firmă, care se prezintă drept "furnizor privilegiat de servicii de criptografie de maximă securitate" pentru NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici