Spionaj la Vatican: O persoană a fost arestată în cadrul unei anchete vizând scurgeri de informaţii

O persoană a fost arestată la Vatican având în mod ilegal asupra sa documente secrete, în cadrul unei anchete a Jandarmeriei Cetăţii asupra unei scurgeri stânjenitoare de informaţii, a anunţat vineri preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun.

403 afișări
Imaginea articolului Spionaj la Vatican: O persoană a fost arestată în cadrul unei anchete vizând scurgeri de informaţii

Spionaj la Vatican: O persoană a fost arestată în cadrul unei anchete vizând scurgeri de informaţii (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Întrebat de jurnalişti în acest sens, preotul iezuit a declarat că "ancheta lansată de Jandarmeria Vaticanului, conform instrucţiunilor Comisiei Cardinalilor şi sub conducerea Promotorului Justiţiei în Vatican (procuror), a permis localizarea unei prsoane (aflată) în posesia ilegală a unor documente confidenţiale".

"Această persoană se află în prezent la dispoziţia magistraturii Cetăţii, în vederea unor aprofundări ulterioare", a precizat Lombardi.

El nu a oferit nicio precizare asupra identităţii şi funcţiei acestei persoane şi nici asupra datei arestării.

Potrivit cotidianului Il Foglio, autorul acestor scurgeri de informaţii ar putea să fie majordomul apartamentelor Papei, însă, continuă aceeaşi publicaţie, acesta ar putea fi, de asemenea, victima voinţei anchetatorilor de a găsi rapid un vinovat şi nu neapărat adevăratul sau singurul vinovat.

Anunţul arestării are loc la o zi după destituirea surprinzătoare a lui Ettore Gotti Tedeschi, preşedintele Institutului pentru Fapte de Religie (IOR), banca Vaticanului.

În urmă cu o lună, Benedict al XVI-lea a instituit o Comisie formată din trei cardinali, şi anume Julian Herranz, Josef Tomko şi Salvatore De Giorgi, cu misiunea de a ancheta asupra unor scurgeri repetate de documente, începând din ianuarie încoace.

Sâmbăta trecută, în librării a apărut o carte intitulată "Sua Santita" (Sanctitatea Sa), reproducând zeci de faxuri şi scrisori ultrasecrete destinate Papei sau de care acesta are cunoştinţă, pe care unii "turnători" i le-au livrat, ulterior, jurnalistului Gianluigi Nuzzi.

Aceste documente ilustrează numeroase dezbateri interne, cum ar fi relaţiile cu autorităţile italiene (presiuni ale Vaticanului în legătură cu anumite subiecte sociale, probleme fiscale şi finanţări ale unor institute catolice), scandalurile sexuale din cadrul ordinului Legiunea lui Cristos sau negocierile purtate de Vatican cu integriştii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici