Stare de asediu în Bagdad: Capitala Irakului, afectată de proteste violente în ultimele trei zile | FOTO, VIDEO

Prim-ministrul Irakului, Adel Abdul Mahdi, a anunţat activarea stării de asediu în capitala Bagdad, după ce 18 persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva sute au fost rănite în cadrul protestelor care persistă de trei zile, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1549 afișări
Imaginea articolului Stare de asediu în Bagdad: Capitala Irakului, afectată de proteste violente în ultimele trei zile  | FOTO, VIDEO

Premierul irakian a declarat stare de asediu în Bagdad

Starea de asediu implementată în capitala irakiană, Bagdad, nu are o perioadă determinată şi vine ca urmare a continuării protestelor, începute marţi, împotriva corupţiei, calităţii slabe a serviciilor publice şi a ratei ridicate a şomajului.

Măsuri similare au fost luate de autorităţile irakiene în alte trei oraşe din sudul ţării, Nassiriya, Amara şi Hilla, ca urmare a începerii schimburilor de focuri între protestatari şi forţele de ordine. „Tuturor maşinilor şi indivizilor le este interzis să se deplaseze în Bagdad începând cu ora 5:00 (ora 5:00, ora României), astăzi, joi, şi până la următoarea noutate”, a comunicat premierul irakian Abdul Mahdi.

Cătătoriile către şi de la aeroportul din Bagdad, ambulanţele, angajaţii guvernamentali din spitale, electricitatea, aprovizionarea cu apă şi pelerinajele religioase nu intră sub incidenţa stării de asediu, conform declaraţiilor guvernamentale. Totodată, autorităţile locale pot decide dacă vor activa starea de asediu şi la nivelul altor oraşe, a informat premierul irakian.

Protestatarii au solicitat, miercuri, „căderea regimului” şi au aprins focuri în jurul clădirilor administraţiei centrale şi sediilor partidelor politice în mai multe provincii din Irak.

În urma protestelor, care au avut loc în mai multe oraşe din Irak, şi-au pierdut viaţa 18 persoane, dintre care 11 pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, iar alte cel puţin 300 de persoane au fost rănite din cauza violenţelor.

Forţele armate au efectuat patrule în regiunea centrală a Bagdadului, joi dimineaţă, pentru implementarea stării de asediu, declarată de premierul Adel Abdul Mahdi, însă demonstraţiile au continuat în alte zone ale capitalei irakiene, conform martorilor care se aflau la faţa locului.

Taguri:
asediu,
irak,
proteste

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici