Starea de sănătate a liderului suprem iranian s-a deteriorat

Deteriorarea stării de sănătate a liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ridică probleme serioase la nivelul conducerii Iranului cu privire la succesorul acestuia, potrivit unor surse locale, citate de agenţia de analiză Stratfor.

24 afișări
Imaginea articolului Starea de sănătate a liderului suprem iranian s-a deteriorat

Starea de sănătate a liderului suprem iranian s-a deteriorat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zvonurile recente potrivit cărora Ali Khamenei ar fi intrat în comă şi ar fi fost transportat de urgenţă la o clinică privată din Teheran s-au dovedit false, după ce acesta a apărut la 17 octombrie alături de liderul senegalez Abdulaye Wade.

Se pare însă că starea sănătăţii sale s-a deteriorat înaintea acestei întâlniri, efectuându-se în mod discret pregătiri pentru un Iran post-Khamenei.

Ayatollahul a rostit la 21 octombrie un discurs în faţa unor susţinători, apărând vizibil bolnav, având buzele şi obrajii coloraţi artificial, potrivit aceleiaşi surse. Khamenei, în vârstă de 70 de ani şi suspect de leucemie are mai mulţi medici, echipamente medicale şi un make-up artist la reşedinţa sa din Teheran.

Anturajul său ia în considerare problema succesiunii acestuia în maxim trei-patru luni, Adunarea Experţilor (AoE) - cea mai puternică instituţie politică iraniană, constituită din 86 de clerici desemnaţi prin vot direct - are puterea de a numi un nou lider suprem sau de a-l înlocui dacă suspectează că acesta nu îşi poate îndeplini atribuţiile.

Printre posibilii candidaţi au fost menţionaţi fostul lider judiciar, Ayatollahul Mahmud Hashemi Shahrudi şi fiul lui Khamenei, Mojtaba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici