Statele UE intră în ultima zi de alegeri pentru Parlamentul European

Europeni din 28 de state membre în Blocul comunitar au votat sau urmează să voteze duminică în alegerile pentru Parlamentul European, într-un moment care ar putea redefini puterea la Bruxelles, relatează site-ul postului CNBC.

92 afișări
Imaginea articolului Statele UE intră în ultima zi de alegeri pentru Parlamentul European

Statele UE intră în ultima zi de alegeri pentru Parlamentul European

Alegerile pentru Parlamentul european reprezintă al doilea cel mai mare exerciţiu democratic din întreaga lume. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă este prezenţa alegătorilor la urne, al căror număr a scăzut încă din 1979, când au avut loc pentru prima oară alegeri la nivel UE.

Votul de anul acesta este special în primul rând din cauza creşterii popularităţii partidelor naţionaliste şi eurosceptice. Sondajale, efectuate înaintea deschiderii urnelor de joi, au arătat că acestea ar putea obţine până la 30% din locurile in Parlamentul European.

Primele proiecţii sunt aşteptate la 22.15 ora Londrei. Acestea vor include rezultate oficiale din nouă state membre şi parţiale din 13 state.

Alegerile de anul acesta urmează să clarifice perspectiva europenilor asupra Uniunii Europene şi reprezintă, de asemenea, un test pentru guvernele naţionale.

În Franţa, Mişcarea Naţională, formaţiunea de extremă-dreapta condusă de Marine Le Pen, şi En March, partidul fondat de preşedintele Emmanuel Macron, sunt preferate în locul partidele tradiţionale în preferinţele votanţilor, arată ultimele sondaje.

În ceea ce priveşte Italia, Uniunea Europeană este atentă la cât suport va primi coaliţia aflată la guvernare

Cu toate acestea, formaţiunile politice pro-UE au obţinut, potrivit sondajelor, peste 50% din voturi în Olanda. Pe primul loc se clasează Partidul Muncii, condus de Frans Timmermans.

Alte sondaje, efectuate în Irlanda, au arăta că Partidul Verde a ieşit în evidenţă. Îngrijorările apărute în Blocul comunitar, privind schimbările climatice, i-ar putea ajuta pe aceştia şi ar putea duce la reglementări mai stricte pentru industrii.

Marea Britanie a organizat alegeri încă de joi, însă deocamdată nu există exit-poll-uri. Potrivit ultimelor sondaje, partidul Brexit, al politicianului Nigel Farage, ar putea obţine cele mai multe voturi.

Rezultatele din toate cele 28 de state membre UE vor fi anunţate duminică seara la ora 23:00, ora Bruxellesului (24:00, ora României), după închiderea urnelor.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici