Statele Unite anunţă că vor vinde armanent Taiwanului, în pofida opoziţiei manifestate de China

Administraţia Barack Obama a anunţat că va vinde armament Taiwanului în valoare de peste 1,8 de miliarde de dolari, vestea generând opoziţia fermă a autorităţilor chineze, care au susţinut că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei, potrivit BBC News online.

625 afișări
Imaginea articolului Statele Unite anunţă că vor vinde armanent Taiwanului, în pofida opoziţiei manifestate de China

Statele Unite anunţă că vor vinde armanent Taiwanului, în pofida opoziţiei manifestate de China (Imagine: Andreea Balaurea / Mediafax Foto)

Statele Unite au susţinut că această tranzacţie este în concordanţă cu "politica de lungă durată de vânzări de arme către Taiwan", însă autorităţile chineze s-au opus acestei vânzări, promiţând să sancţioneze companiile americane implicate.

Două fregate dezafectate ale armatei americane, rachete antitanc, vehicule amfibii de asalt, precum şi rachete sol-aer şi alte echipamente sunt incluse în acestă vânzare.

Tranzacţia va fi aprobată în 30 de zile, în cazul în care Congresul nu are obiecţii, ceea ce este puţin probabil, dat fiind faptul că democraţii şi republicanii au manifestat îngrijorări vizavi de capacitatea Taiwanului de a se apăra de puterea militară a Chinei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a spus că vânzarea este în concordanţă cu Actul privind Relaţiile cu Taiwanul din 1979, în baza căruia Statele Unite trebuie să furnizeze Taiwanului armanent suficient pentru a se apăra, deşi Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat independent de China.

"Acest lucru nu trebuie să aibă vreun efect dăunător asupra relaţiilor noastre cu China", a spus el. "Noi vrem în continuare să stabilim o relaţie mai bună, mai transparentă şi mai eficientă cu China (...)", a adăugat acesta.

China l-a convocat însă pe însărcinatul american cu afaceri la Beijing pentru a-i prezenta o notă de protest împotriva acestei vânzări.

"Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. China se opune cu vehemenţă vânzării de arme din Statele Unite către Taiwan", a declarat adjunctul ministrulului chinez de Externe, Zheng Zeguang, citat de agenţia de ştiri Xinhua.

Tranzacţia, care ar fi prima în ultimii patru ani, ar avea loc în contexul în care relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt supuse unor tensiuni, din cauza construirii de către statul chinez a unor insule artificiale în Marea Chinei de Sud.

China priveşte Taiwanul ca pe o provincie separatistă cu care se va reuni într-o zi, însă relaţiile dintre cele două state au cunoscut îmbunătăţiri în ultimele săptămâni. Liderii ambelor ţări s-au întâlnit luna trecută pentru prima oară de la războiul civil din 1949.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici