Statele Unite au autorizat mai multe ţări să trimită armament american în Ucraina. Occidentul este tot mai îngrijorat de o invazie a Rusiei

Departamentul de Stat al SUA a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme de fabricaţie americană, au declarat mai multe surse, în condiţiile în condiţiile în care preşedintele Joe Biden a declarat că este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina.

6145 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au autorizat mai multe ţări să trimită armament american în Ucraina. Occidentul este tot mai îngrijorat de o invazie a Rusiei

Conform reglementărilor privind controlul exporturilor, ţările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de a transfera orice arme pe care le-au primit din Statele Unite către terţi. Acordurile de transfer de la terţi vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, în timp ce Lituaniei i se va permite să trimită rachete Stinger, a spus una dintre surse, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat transferuri către terţi, permiţând Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Marii Britanii să furnizeze Ucrainei echipamente fabricate în SUA din stocurile lor, dar nu a oferit detalii despre armele care vor fi trimise.

Statele Unite şi aliaţii şi partenerii săi sunt împreună pentru a accelera asistenţa de securitate pentru Ucraina. Suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri ucraineni şi aliaţii noştri NATO  pentru a ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea faţă de agresiunea în creştere a Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ştirile despre transferurile de arme aprobate au apărut miercuri târziu, după ce Biden a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia ar plăti scump dacă va invada Ucraina.

Oficialii ruşi au negat în mod repetat planul de a invada Ucraina, dar Kremlinul a adunat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei, o acumulare pe care Occidentul spune că este o pregătire pentru un război care să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate vestică a NATO.

Situaţia a stârnit îngrijorări grave în Lituania, Letonia şi Estonia şi alţi aliaţi ai NATO, precum şi în rândul parlamentarilor americani. Un grup bipartizan de senatori americani a promis săptămâna aceasta solidaritate şi arme într-o vizită la Kiev.

După cum preşedintele Biden i-a spus preşedintelui Putin, în cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina, vom furniza material defensiv suplimentar ucrainenilor”, a spus purtătorul de cuvânt. „Ne angajăm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să oferim Ucrainei sprijinul de care are nevoie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici