Statele Unite au redactat o rezoluţie ce va fi votată în Consiliul de Securitate al ONU privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Statele Unite au redactat o rezoluţie ce va fi înaintată Consiliului de Securitate al ONU ce vizează reducerea cu trei miliarde de dolari a veniturilor Coreei de Nord din export, prin interzicerea comerţului cu cărbune, fier, minereuri de fier, plumb şi fructe de mare, potrivit Reuters.

386 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au redactat o rezoluţie ce va fi votată în Consiliul de Securitate al ONU privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Statele Unite propun noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Această acţiune a SUA reprezintă o reacţie la dezvoltarea programului nuclear al regimului de la Phenian.

Potrivit unor diplomaţi americani, un vot pe marginea acestei rezoluţii ar urma să aibă loc sămbătă în Consiliul de Securitate, iar SUA speră că nu vor întâmpina opoziţia Chinei sau Rusiei, care pot bloca rezoluţia prin veto. Pentru ca rezoluţia să treacă este nevoie de votul a nouă membri ai Consiliului de Securitate şi de nici un veto din partea membrilor permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie).

Această mişcare a Washingtonului are scopul de a determina Phenianul să intre la masa negocierilor. Testul nord-coreean efectuat la 4 iulie demonstrează că Phenianul se află în posesia unei rachete balistice intercontinentale, aspect ce reprezintă o ameninţare pentru securitatea mondială. La 28 iulie, Phenianul a efectuat un alt test similar.

Diplomaţii americani au precizat că rezoluţia vizează limitarea exporturilor nord-coreene, în mod special pe cele de fier şi plumb. Dacă rezoluţia va fi pusă în aplicare, economia Coreei de Nord va suferi pierderi de aproximativ trei miliarde de dolari anual. În plus, conform textului rezoluţiei, navelor Coreei de Nord le va fi interzisă intrarea în porturile oricărei ţări, dacă Phenianul ar viola normele prevăzute de ONU.

Încă de la începutul lunii iulie, Statele Unite negociază cu Beijingul impunerea unor sancţiuni severe regimului de la Phenian.

După primul test nuclear nord-coreean din 2006, ONU a impus şase rânduri de sancţiuni Coreei de Nord, dintre care două, anul trecut, mult mai dure decât precedentele.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici