- Home
- Externe
- (19.05.2023, 14:30)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Unite cred că Ucraina are şanse mici să învingă Rusia şi iau în calcul un conflict îngheţat
Oficialii americani se pregătesc pentru posibilitatea din ce în ce mai mare ca războiul dintre Rusia şi Ucraina să se transforme într-un conflict îngheţat care să dureze mulţi ani, poate chiar zeci de ani.
Urmărește
10709 afișări
Printre opţiunile discutate în cadrul administraţiei Biden în cazul unui conflict îngheţat se numără locul unde ar trebui stabilite eventualele linii pe care Ucraina şi Rusia ar fi de acord să nu le treacă, dar care nu ar trebui să fie frontiere oficiale. Discuţiile, deşi provizorii, au avut loc în diverse agenţii americane şi la Casa Albă, informează POLITICO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Google DeepMind revoluționează prognoza meteo prin GenCast, un model de Inteligență Artificială care poate prezice fenomene extreme
-
Parchetul General, sesizare din oficiu după desecretizarea documentelor din CSAT
-
Vremea se strică în toată ţara. Prognoza meteo: lapoviţă, ninsori şi polei în următoarele zile
-
Secretul pisicilor portocalii, descoperit în sfârşit după 60 de ani de căutări
Este un scenariu care s-ar putea dovedi cel mai realist rezultat pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu par înclinate să se recunoască vreodată învinse. De asemenea, devine din ce în ce mai probabil, pe fondul sentimentului tot mai puternic din cadrul administraţiei americane că o viitoare contraofensivă ucraineană nu va da o lovitură decisivă Rusiei.
Un conflict îngheţat, în care luptele se opresc, dar niciuna dintre părţi nu este declarată învingătoare şi nici nu sunt de acord că războiul s-a încheiat în mod oficial, ar putea fi, de asemenea, un rezultat pe termen lung acceptabil din punct de vedere politic pentru Statele Unite şi alte ţări occidentale care sprijină Ucraina.
Acest lucru ar însemna că numărul confruntărilor militare, costurile de susţinere a Kievului şi atenţia publică asupra războiului ar scădea.
Statele Unite fac planificări pe termen lung
"Planificăm pe termen lung, indiferent dacă situaţia pare îngheţată sau dezgheţată", a declarat un oficial american familiarizat cu discuţiile administraţiei Biden despre Ucraina, în timp ce în lunile trecute "totul se referea la urgenţe şi planificări pe termen scurt".
Alţi doi oficiali americani şi un fost oficial al administraţiei Biden au confirmat că o îngheţare a conflictului este o posibilitate pentru care SUA se pregătesc. Oficialii americani se gândesc, de asemenea, la legăturile de securitate pe termen lung pe care Washingtonul le va avea cu Kievul, precum şi la relaţia Ucrainei cu alianţa militară NATO.
"Există o şcoală de gândire care spune: <Oh, ucrainenii trebuie să aibă Mariupol şi accesul la Marea Azov>. Există alţii mai puţin agăţaţi de amplasarea liniilor, atâta timp cât Ucraina este în siguranţă în viitor", a declarat fostul oficial al administraţiei, descriind conversaţiile interne.
În timp ce mulţi oficiali americani evită să vorbească public despre cum va evolua conflictul dintre Rusia şi Ucraina, şeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a prezis în repetate rânduri că războiul se va încheia cu negocieri, nu cu o victorie militară a uneia dintre părţi.
În prezent, Ucraina pregăteşte o contraofensivă împotriva Rusiei, deşi momentul rămâne neclar. În ultimele zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că această contraofensivă va fi amânată, deoarece Ucraina are nevoie de mai multe arme de la partenerii săi occidentali, afirmând totodată că "primii paşi importanţi vor fi făcuţi în curând".
Conflicte îngheţate
Unii oficiali şi analişti americani spun că un model sugestiv ar putea fi Războiul din Coreea. Luptele active în acest conflict s-au încheiat cu un armistiţiu în 1953, dar, chiar şi după 70 de ani, războiul nu a fost încheiat oficial.
"O încetare a focului în stilul Coreei este cu siguranţă ceva ce a fost discutat de experţi şi analişti din interiorul şi din afara guvernului" când vine vorba de Ucraina, a declarat fostul oficial al administraţiei Biden. "Este plauzibil, deoarece niciuna dintre părţi nu ar trebui să recunoască noi graniţe şi singurul lucru asupra căruia ar trebui să se ajungă la un acord ar fi oprirea focurilor de armă de-a lungul unei linii stabilite". Negocierile pentru armistiţiul din Coreea au durat doi ani.
Alte exemple relevante includ disputa din 2008 dintre Georgia şi Rusia asupra a două provincii; confruntarea de peste 70 de ani dintre India şi Pakistan asupra regiunii Kashmir, o perioadă care include trei războaie separate de lungi perioade reci; şi, probabil, chiar şi segmente ale conflictului dintre Rusia şi Ucraina dintre 2014 şi 2022, purtat asupra unor părţi din estul Ucrainei şi a regiunii Crimeea.
Astfel de războaie întrerupte se reiau ocazional: O încetare a focului din 1994 între Azerbaidjan şi Armenia cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a rezistat, până când luptele grele au rupt pacea în 2020. Cele două ţări încearcă acum să negocieze.
Implicarea occidentală variază, de asemenea, în fiecare caz. Statele Unite au luptat în Războiul din Coreea şi încă mai au mii de soldaţi în Coreea de Sud, o diferenţă esenţială faţă de Ucraina, unde forţele americane nu luptă. Dar Washingtonul a avut un rol redus în alte conflicte, cum ar fi Kashmirul.
Citește pe alephnews.ro: Departamentul de Stat al SUA urmărește cu îngrijorare alegerile din România și trage un semnal de alarmă cu privire la documentele CSAT declasificate. Matthew Miller: „România nu trebuie să stea departe de alianțele occidentale”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
CANCAN.RO
Zodia care își va schimba radical viața până pe 21 decembrie 2024, potrivit faimoasei Neti Sandu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe