Statele Unite nu cred în rolul pozitiv pe care Iranul l-ar putea avea în criza din Siria

Statele Unite au respins marţi ideea conform căreia Iranul ar putea juca un rol pozitiv în criza din Siria, teză susţinută în special de emisarul internaţional, Kofi Annan, după o vizită a acestuia la Teheran.

150 afișări
Imaginea articolului Statele Unite nu cred în rolul pozitiv pe care Iranul l-ar putea avea în criza din Siria

Statele Unite nu cred în rolul pozitiv pe care Iranul l-ar putea avea în criza din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu cred că poate cineva să spună în mod serios că Iranul are un efect pozitiv asupra evenimentelor din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney.

Annan, aflat marţi în vizită la Teheran pentru a discuta evoluţia crizei din Siria, şi-a exprimat încă o dată dorinţa ca Iranul să fie asociat ideii de găsire a unei soluţii, fapt contestat de către Occident şi de opoziţia siriană, Teheranul fiind acuzat că a susţinut militar regimul de la Damasc în calitate de aliat principal.

Pentru Kofi Annan "există un risc de a vedea criza siriană scăpată de sub control, extinzându-se în regiune", iar "Iranul ar putea juca un rol pozitiv", a reiterat emisarul internaţional în timpul unei conferinţe de presă de la Teheran, menţionând că va continua să colaboreze cu liderii iranieni.

Kofi Annan a declarat luni că a ajuns la o înţelegere împreună cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, în ceea ce priveşte "o nouă abordare" în tentativa de a pune capăt violenţelor, fără a face mai multe precizări.

Carney consideră însă că planul iniţial al lui Annan ar fi cel care trebuie aplicat. "Credem că este esenţială susţinerea comunităţii internaţionale faţă de plan, astfel încât să fie aplicat, şi tranziţia (...) să îşi urmeze cursul fără preşedintele Assad", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Suntem sceptici faţă de dorinţa lui Assad de a-şi respecta angajamentele", a adăugat Carney, menţionând că "susţinându-l pe Bashar al-Assad înseamnă să susţii un tiran şi să pui Siria pe o cale greşită".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici