Statele Unite reduc riposta coordonată la atacuri cibernetice, în contextul tensiunilor cu Rusia

  • Administraţia SUA reduce riposta coordonată la atacuri cibernetice, în contextul amplificării tensiunilor cu Rusia
  • Mai multe agenţii guvernamentale din SUA acţionau coordonat după o serie de atacuri cibernetice atribuite Rusiei
  • Oficial american: "Diminuăm actualele eforturi de reacţie şi vom avea riposte prin intermediul procedurilor standard"
580 afișări
Imaginea articolului Statele Unite reduc riposta coordonată la atacuri cibernetice, în contextul tensiunilor cu Rusia

Administraţia Joseph Biden a decis reducerea activităţilor coordonate ale unor agenţii guvernamentale de securitate privind contracararea incidentelor cibernetice majore, anunţă un oficial de la Washington, în contextul în care tensiunile cu Rusia s-au amplificat după aplicarea de sancţiuni.

Două grupuri formate din unităţi ale unor agenţii federale fuseseră formate ca reacţie la atacurile cibernetice SolarWinds şi asupra serverelor companiei Microsoft. Unităţile de reacţie au fost puse la dispoziţie de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), de Agenţia pentru Securitate Naţională, de Comunitatea Naţională a Serviciilor de Informaţii şi de Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii.

"În contextul măsurilor vaste de remediere a vulnerabilităţilor şi al reducerii numărului obiectivelor vizate, diminuăm actualele eforturi de reacţie şi vom avea riposte prin intermediul procedurilor standard", a declarat, potrivit publicaţiei The HIll, Anne Neuberger, adjunct al consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională responsabil de Afaceri Cibernetice şi Tehnologii Emergente.

"Administraţia Biden a lansat eforturi la nivelul întregului sistem guvernamental, în colaborare cu structurile Congresului, cu sectorul privat, cu aliaţii şi partenerii din lume, pentru reconstruirea sistemelor informatice în mod inovator, pentru modernizarea apărării cibernetice şi intensificarea capabilităţilor naţionale de a riposta rapid şi eficient la incidentele cibernetice semnificative", a explicat Anne Neuberger.

Decizia de reducere a acţiunilor coordonate de reacţie intervine în contestul amplificării tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia. Administraţia Joseph Biden a anunţat săptămâna trecută expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, dar Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a afirmat că Washingtonul nu vrea escaladarea crizei.

Washingtonul a anunţat că atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale americane.

În replică, Rusia a expulzat zece diplomaţi americani şi a impus interdicţii de călătorie pentru şase oficiali de rang înalt de la Washington şi doi foşti oficiali. Printre oficialii vizaţi de interdicţii privind intrarea pe teritoriul Rusiei se numără Merrick Brian Garland, procurorul general al SUA, Alejandro Nicholas Mayorkas, secretarul american pentru Securitate Internă, Susan Elizabeth Rice, directorul Consiliului SUA pentru Politici Interne, Christopher Asher Wray, directorul FBI, şi Avril Danica Haines, directorul Comunităţii serviciilor americane de informaţii.

Preşedintele Joseph Biden a declarat că nu vrea "escaladarea tensiunilor cu Rusia", dar a avertizat că Washingtonul va riposta la noi atacuri cibernetice. "Dacă Rusia continuă să interfereze asupra democraţiei noastre, sunt pregătit să trec la noi acţiuni de ripostă", a afirmat Joseph Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici