Statele Unite se declară preocupate de o eventuală mobilizare de arme nucleare în Crimeea

Statele Unite sunt preocupate de o eventuală mobilizare de arme nucleare în Crimeea, a declarat miercuri, la Washington, şeful Statului Major American Interarme, generalul Martin Dempsey, relatează agenţia Sputnik, în pagina electronică.

1714 afișări
Imaginea articolului Statele Unite se declară preocupate de o eventuală mobilizare de arme nucleare în Crimeea

Statele Unite se declară preocupate de o eventuală mobilizare de arme nucleare în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto)

"Mă îngrijorează mult" o eventuală mobilizare de arme nucleare în Crimeea, a declarat generalul Dempsey în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

"Unele demersuri ale Rusiei dau impresia de provocare", a adăugat el.

Potrivit unor informaţii difuzate anterior, Rusia ar putea desfăşura, în cadrul unor exerciţii inopinate în Crimeea, bombardiere strategice Tupolev de tip Tu-22M3 (Backfire C potrivit clasificării NATO), capabile să transporte arme nucleare. În pofida acestor informaţii, Moscova nu şi-a anunţat intenţia de a desfăşura ogive nucleare în peninsula de la Marea Neagră.

Rusia a denunţat în repetate rânduri intensificarea fără precedent a activităţilor NATO în apropierea frontierelor sale. În schimb, Statele Unite acuză Rusia că şi-a intensificat zborurile bombardierelor strategice.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a reapărut luni în public după zece zile de absenţă misterioasă, a ordonat forţelor armate ruseşti să efectueze multiple exerciţii şi manevre de război.

Exerciţiile ruseşti prevăd staţionarea unor sisteme de rachete de tip Iskander în Kaliningard şi mobilizarea unor bombardiere nucleare strategice de tip Tu-22M3 în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova anul trecut, pe care Rusia le-a confiscat Ucrainei în urmă cu un an.

Flota rusă de Nord a fost plasată în alertă de luptă săptămâna aceasta, în cadrul unor exerciţii la care iau parte aproximativ 38.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine şi 110 avioane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici