Statele Unite şi alte ţări occidentale pierd cursa cu China în dezvoltarea tehnologiilor avansate

China devansează SUA în cursa tehnologică în aproape toate domeniile. Potrivit unui studiu de un an, China conduce în 37 din cele 44 analizate, cu potenţial de monopol în domenii precum produse la scară nanometrică şi biologia sintetică.

12685 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi alte ţări occidentale pierd cursa cu China în dezvoltarea tehnologiilor avansate

Statele Unite şi alte ţări occidentale pierd cursa cu China în dezvoltarea tehnologiilor avansate

China conduce în 37 din cele 44 de tehnologii urmărite în cadrul unui proiect de un an de zile realizat de thinktank-ul Australian Strategic Policy Institute. Printre domeniile vizate se numără bateriile electrice, hipersonica şi comunicaţiile avansate de radiofrecvenţă, cum ar fi 5G şi 6G.

Raportul, publicat joi, arată că SUA este lider doar în celelalte 7 tehnologii, cum ar fi vaccinurile, calculul cuantic şi sistemele de lansare spaţială, relatează The Guardian.

Raportul a precizat că rezultatele s-au bazat pe cercetări "cu impact ridicat" în domenii tehnologice critice şi emergente, concentrându-se pe lucrări publicate în reviste de top şi care au fost foarte mult citate de cercetări ulterioare.

"Cercetarea noastră arată că China a pus bazele pentru a se poziţiona ca prima superputere ştiinţifică şi tehnologică a lumii, stabilind un avans uneori uimitor în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice şi emergente", se arată în raport.

"Pentru unele tehnologii, toate cele 10 instituţii de cercetare de top din lume au sediul în China şi generează în mod colectiv de nouă ori mai multe lucrări de cercetare cu impact ridicat decât ţara de pe locul al doilea (cel mai adesea SUA)."

Academia Chineză de Ştiinţe s-a clasat pe primul sau al doilea loc în majoritatea celor 44 de tehnologii incluse în tracker, a adăugat raportul.

"Observăm, de asemenea, că eforturile Chinei sunt susţinute prin importul de talente şi cunoştinţe: o cincime din lucrările sale de mare impact sunt semnate de cercetători cu pregătire postuniversitară într-o ţară Five-Eyes", se arată în raport, cu referire la grupul de partajare a informaţiilor format din SUA, Canada, Regatul Unit, Australia şi Noua Zeelandă.

"Poziţia de lider a Chinei este produsul unui proiect deliberat şi al unei planificări politice pe termen lung, aşa cum au subliniat în mod repetat Xi Jinping şi predecesorii săi."

Joe Biden a declarat luna trecută, în discursul său despre starea Uniunii, că SUA "investesc în inovaţia americană, în industrii care vor defini viitorul şi pe care guvernul Chinei intenţionează să le domine".

În acelaşi timp, China riscă foarte mult să stabilească un monopol în 8 tehnologii, inclusiv în domeniul materialelor şi producţiei la scară nanometrică, al hidrogenului şi amoniacului pentru energie şi al biologiei sintetice.

Raportul a afirmat că progresele Chinei în domeniul rachetelor hipersonice cu capacitate nucleară în 2021 nu ar fi trebuit să fie o surpriză pentru agenţiile de informaţii americane "deoarece, conform analizei noastre de date, în ultimii cinci ani, China a generat 48,49% din lucrările de cercetare de mare impact din lume în domeniul motoarelor avansate pentru avioane, inclusiv al motoarelor hipersonice, şi găzduieşte şapte dintre cele mai importante 10 instituţii de cercetare din lume în acest domeniu tematic".

"Datele indică apoi un mic grup de ţări de rangul al doilea, condus de India şi Marea Britanie: alte ţări care apar în mod regulat în acest grup - în multe domenii tehnologice - includ Coreea de Sud, Germania, Australia, Italia şi, mai rar, Japonia", a declarat institutul.

Cercetarea, lansată joi în cadrul Raisina Dialogue din New Delhi, a fost realizată de o echipă condusă de Jamie Gaida, analist senior în cadrul centrului internaţional de politici cibernetice al institutului.

Institutul a dezvăluit că cercetarea sa a fost finanţată de centrul de angajament global al Departamentului de Stat al SUA şi de un grant din partea Proiectului special de studii competitive, o fundaţie care are ca scop consolidarea competitivităţii pe termen lung a Americii.

De asemenea, institutul a cerut fonduri suverane mari pentru cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul tehnologiilor critice, pe care să le suplimenteze în fiecare an. Acesta sugerează alocarea a 0,5% până la 0,7% din venitul naţional brut, cu coinvestiţii din partea industriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici