Statele Unite şi Rusia au discutat la Washington despre scutul antirachetă, Siria şi Iran

Secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patruşev a discutat, luni, la Washington despre sistemul antirachetă american în Europa, reglementarea situaţiei din Siria şi dosarul nuclear iranian, a anunţat marţi serviciul de presă al consiliului.

454 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Rusia au discutat la Washington despre scutul antirachetă, Siria şi Iran

Statele Unite şi Rusia au discutat la Washington despre scutul antirachetă, Siria şi Iran (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Starea actuală şi perspectiva relaţiilor ruso-americane, precum şi problemele legate de securitatea internaţională şi regională (scutul antirachetă din Europa, Iran, Siria, Afganistan, lupta împotriva terorismului şi traficul de droguri) au fost evocate în timpul consultărilor", a anunţat serviciul de presă, înainte de a adăuga că Patruşev a avut o întrevedere cu preşedintele american pentru securitate naţională, Tom Donilon, şi secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano.

Părţile s-au declarat pregătite să consolideze dialogul pentru depăşirea tuturor dezacordurilor existente, conform înţelegerilor dintre preşedintele rus şi cel american, a adăugat serviciul de persă, informează RIA Novosti, în pagina electronică.

Rusia şi Statele Unite au viziuni diferite cu privire la situaţia din Siria, afectată de la jumătatea lui martie 2011 de o puternică mişcare de contestare a regimului. Washingtonul cere plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de folosire forţei împotriva populaţiei civile, iar Moscova insistă la rândul său asupra faptului că extremiştii care luptă împotriva trupelor guvernamentale sunt, de asemenea, responsabili de criză.

Siria figurează, de asemenea, printre principalii cumpărători de arme şi muniţii ruseşti din Orientul Mijlociu. Statul Major general al forţelor armate ruse a anunţat recent că Rusia nu intenţionează să trimită nave de război în această ţară. Totuşi, o sursă militară şi diplomatică a declarat luni pentru RIA Novosti că nava rusească Smetlivi se îndreaptă către strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru a îndeplini o serie de misiuni în largul coastelor siriene. Ministerul rus al Apărării a confirmat că aceasta se îndreaptă către Marea Mediterană, fără a furniza detalii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici