Statele Unite şi Turcia încearcă să găsească o soluţie diplomatică la invazia Rusiei în Ucraina

Turcia şi Statele Unite vor rămâne în "strânsă coordonare" în timp ce lucrează pentru o soluţie diplomatică la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Ministerul turc de Externe după discuţiile de sâmbătă dintre miniştrii adjuncţi de externe ai aliaţilor NATO.

6524 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Turcia încearcă să găsească o soluţie diplomatică la invazia Rusiei în Ucraina

Legăturile dintre Turcia şi Statele Unite au fost tensionate în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, nu în ultimul rând achiziţionarea de către Turcia a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 şi diferenţele de politică în Siria şi în estul Mediteranei. Washingtonul a impus sancţiuni Ankarei în decembrie 2020 din cauza S-400.

Turcia împarte o frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi are legături bune cu ambele ţări. Ankara a calificat atacul Rusiei drept inacceptabil, dar s-a opus sancţiunilor impuse Moscovei, scrie Reuters

Într-o declaraţie după discuţiile dintre ministrul adjunct de externe Sedat Onal şi adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman la Ankara, ministerul de externe al Turciei a declarat că aliaţii "şi-au confirmat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei".

Ca răspuns la invazia Rusiei, Turcia a închis luna trecută strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră, pentru navele de război, în temeiul unui pact din 1936, limitând trecerea unor nave ruseşti.

Cu toate acestea, Ankara a criticat, de asemenea, răspunsul occidental la atac, afirmând că sancţiunile impuse Rusiei ar trebui să aibă ca scop oprirea războiului.

În timp ce a creat legături strânse cu Rusia în domeniul energiei, al apărării şi al comerţului, Turcia a vândut drone Kievului, ceea ce a provocat furia Moscovei. Turcia, al cărei sector turistic se bazează în mare măsură pe turiştii ruşi, se opune, de asemenea, politicilor Moscovei în Siria şi Libia, precum şi anexării Crimeei în 2014.

Anterior, un purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan declarase că preşedintele îl va îndemna pe omologul său rus Vladimir Putin să oprească invazia sa în Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de duminică.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici