Statele Unite solicită creşterea contribuţiilor datorate de Coreea de Sud pentru trupele americane

Secretarul american pentru Apărare, Mark Esper, a transmis vineri necesitatea autorităţilor de la Seul de a plăti sume mai mari de bani pentru cheltuielile implicate de prezenţa trupelor americane pe teritoriul Coreei de Sud, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

191 afișări
Imaginea articolului Statele Unite solicită creşterea contribuţiilor datorate de Coreea de Sud pentru trupele americane

Statele Unite solicită creşterea contribuţiilor datorate de Coreea de Sud pentru trupele americane

Aceasta alianţă pe care o avem este foarte puternică, dar Coreea (de Sud, n. red.) este o ţară bogată şi poate şi ar trebui să plătească mai mult pentru a ajuta la suportarea costurilor pentru apărare”, a eclarat Esper în urma unei conferinţe cu omologul său sud-coreean, Jeong Kyeong-doo.

Esper a declarat că în timp ce Coreea de Sud a furnizat „o cantitate potrivită de sprijin în trecut”, este important să punctăm faptul că „majoritatea banilor rămân aici, în ţară (...) mai mult de 90% dintre bani stau aici, în Coreea, nu merg către Statele Unite”

Suma de bani pe care Seulul a plătit-o Washingtonului pentru prezenţa celor 28.000 de trupe americane pe prezenţa statului sud-coreean a variat de-a lungul timpului, în prezent fiind de 1 miliard de dolari americani. Confrom surselor locale de ştiri, administraţia de la Casa Albă solicită o sumă de aproape cinci ori mai mare pentru anul 2020, ajungând la valoarea de 4.7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Jeong Kyeong-doo nu a confirmat această această valoare, susţinând că ţara sa va plăti o sumă de bani „potrivită şi rezonabilă”.

Negocierile dintre Washington şi Seul pe fondul distribuţiei cheltuielilor implicate de prezenţa militară americană în statul est-asiatic reprezintă unul din punctele sensibile din cadrul alianţei celor două state ce persistă din perioada conflictului din 1950-1953, când Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici