Statele Unite sunt preocupate de soarta Irakului, nu de premierul al-Maliki, afirmă John Kerry

Statele Unite sunt preocupate de soarta Irakului, aflat sub ameninţarea insurgenţilor islamişti, nu de premierul irakian şiit Nuri al-Maliki, a afirmat secretarul de Stat american John Kerry, într-un interviu pentru postul de televiziune NBCNews.

118 afișări
Imaginea articolului Statele Unite sunt preocupate de soarta Irakului, nu de premierul al-Maliki, afirmă John Kerry

Secretarul de stat american John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, şeful diplomaţiei americane şi-a nuanţat declaraţiile din cursul săptămânii în legătură cu o posibilă "cooperare" cu Iranul în privinţa dosarului irakian.

"Insist: ceea ce fac Statele Unite priveşte Irakul. Nu este vorba despre al-Maliki", a declarat John Kerry, în condiţiile în care Washingtonul şi-a intensificat criticile la adresa premierului irakian.

"Nimic din ceea ce va decide preşedintele american Barack Obama nu se va concentra asupra premierului al-Maliki, ci asupra poporului irakian", a subliniat secretarul de Stat america, în interviul pentru postul NBCNews.

El a reafirmat că "Statele Unite sunt profund preocupate de gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), mai radicală decât organizaţia Al-Qaida, şi care ameninţă interesele SUA şi ale Occidentului".

În acelaşi timp, John Kerry a exclus categoric o posibilă "colaborare" cu Iranul în privinţa crizei din Irak.

Într-un interviu pentru Yahoo News, şeful diplomaţiei americane s-a declarat în favoarea unei colaborări cu Iranul, însă administraţia de la Washington a respins ulterior orice cooperare militară între SUA şi Teheran.

Cele două state, care nu mai au relaţii diplomatice de 34 de ani, au discutat despre dosarul irakian marţi, la Viena, cu prilejul negocierilor dintre Iran şi puterile occidentale în privinţa programului nucear al Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici