Statele Unite vor să pună Venezuela pe lista statelor care sponsorizează terorismul

Statele Unite intenţionează să adauge Venezuela pe lista statelor care sponsorizează terorismul internaţional, dar nu a fost luată o decizie finală, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect, relatează Reuters.

336 afișări
Imaginea articolului Statele Unite vor să pună Venezuela pe lista statelor care sponsorizează terorismul

Statele Unite vrea să pună Venezuela pe lista statelor care sponsorizează terorismul

Adăugarea Venezuelei pe această listă ar putea limita asistenţa economică americană şi ar impune restricţii financiare pentru o ţară care suferă deja de hiperinflaţie, migraţie în masă şi de lipsa alimentelor şi medicamentelor.

Discuţiile privind această chestiune au avansat în ultimele zile cu un lobby puternic din partea senatorului republican Marco Rubio, care a făcut presiuni îndelungate asupra administraţiei americane pentru a se opune guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a precizat sursa.

Un interval de timp pentru decizia de a adăuga Venezuela pe lista de terorism nu a fost încă stabilit, a adăugat sursa citată.

Un oficial american, vorbind cu condiţia anonimatului, a declarat că va fi o provocare pentru administraţia Trump să furnizeze dovezi concrete care să relaţioneze guvernul Maduro cu terorismul, dacă decide să pună Venezuela pe listă.

Cele patru ţări care se află pe listă, respectiv Coreea de Nord, Iranul, Sudanul şi Siria, "au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internaţional".

Rubio şi alţi doi senatori republicani au trimis o scrisoare secretarului de stat Mike Pompeo în luna septembrie, îndemnându-i să numească Venezuela un sponsor al terorismului şi să o acuze de legături cu gruparea militantă Hezbollah din Liban şi forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC), dar nu au oferit nicio dovadă în acest sens.

Administraţia Trump a impus mai multe runde de sancţiuni împotriva guvernului socialist condus de Maduro începând din 2017, acuzându-l de subminarea democraţiei. Pe 1 noiembrie, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv menit să întrerupă exporturile de aur ale Venezuelei.

Maduro, care neagă limitarea libertăţilor politice, a declarat că este victima unui "război economic" condus de Statele Unite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici