Statul Panama a stabilit legături diplomatice cu China şi a renunţat la acordurile cu Taiwan

Panama şi China au anunţat că au stabilit relaţii diplomatice, iar statul din America Centrală va renunţa la acordurile cu Taiwan, în condiţiile în care Beijingul nu recunoaşte regimul de la Taipei, informează site-ul agenţiei Reuters.

365 afișări
Imaginea articolului Statul Panama a stabilit legături diplomatice cu China şi a renunţat la acordurile cu Taiwan

Preşedintele panamez Juan Carlos Varela a anunţat că Panama "recunoaşte acum o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte a teritoriilor chineze". Vasele chineze reprezintă principalul utilizator al Canalului Panama, după cele din Statele Unite.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, consideră că este un moment istoric pentru cele două ţări, iar decizia luată de Panama "este în deplină conformitate cu interesele poporului şi în conformitate cu vremurile".

Anunţul a provocat un răspuns dur din partea Taiwanului, care consideră că decizia nu este diplomatică, având o justificare financiară.

"Condamnăm cu fermitate decizia Beijingului, care vrea să manipuleze aşa-numita politică a unei singure Chine, care are ca scop suprimarea spaţiului internaţional al Taiwanului prin diferite metode. Acest tip de acţiune nu este doar o ameninţare deschisă pentru supravieţuirea şi bunăstarea poporului taiwanez, ci şi o provocare la adresa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwanului şi în regiune", se arată într-un comunicat al guvernului Taiwanului.

Taiwan este o ţară insulară recunoscută doar de 23 de state din lume. China a cerut în mod consistent suveranitatea asupra Taiwanului şi a afirmat că regimul actual nu este legitim. În cadrul politicii unei singure Chine, Beijingul refuză relaţiile diplomatice cu orice ţară care recunoaşte Taiwanul (Republica Chineză).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici