Steinmeier vrea retragerea armelor nucleare americane din Germania

Ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, doreşte retragerea ultimelor arme nucleare americane din ţara sa, considerând că sunt "învechite", potrivit ediţiei de luni a revistei Der Spiegel.

19 afișări
Imaginea articolului Steinmeier vrea retragerea armelor nucleare americane din Germania

Ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armele nucleare prezente încă în Germania "sunt în prezent învechite din punct de vedere militar" şi "ar trebui retrase din Germania", a declarat social-democratul Steinmeier.

"Retragerea acestui timp de arme ar trebui să fie un subiect al următoarei conferinţe pe tema dezarmării prevăzută de Statele Unite", a adăugat el.

Steinmeier a făcut aceste declaraţii în urma discursului de la Praga al preşedintelui american Barack Obama care a propus relansarea eforturilor împotriva proliferării atomice pentru a se putea ajunge la o lume "fără arme nucleare".

Acestea intervin de asemenea cu ocazia tradiţionalelor manifestaţii de Paşte în care opozanţii politicii nucleare din Germania denunţă aceste arme de peste 30 de ani.

Statele Unite şi-au retras cea mai mare parte din armele nucleare din Europa în anii '90, după sfârşitul Războiului Rece.

Potrivit Der Spiegel, o sută de arme s-ar afla în continuare în Germania, Belgia, Italia, Olanda şi în Turcia. Germania nu a avut niciodată propriile arme nucleare.

Conservatorii germani, în frunte cu cancelarul Angela Merkel, consideră că prezenţa armelor nucleare americane în Germania permite Berlinului să "păstreze o influenţă în acest sector foarte sensibil", în special în cadrul NATO, potrivit unui oficial conservator din domeniul apărării, citat de Der Spiegel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici