Sticle de vin şi hoteluri scumpe, decontate prin programul de extrădări extraordinare al CIA

CIA a folosit avioane private în cadrul programului său de extrădări extraordinare pentru a micşora cheltuielile, dar facturile decontate au inclus hoteluri scumpe sau sticle de vin de 40 de dolari, arată documentele dintr-un proces între contractori în SUA, relatează Guardian, în ediţia online.

390 afișări
Imaginea articolului Sticle de vin şi hoteluri scumpe, decontate prin programul de extrădări extraordinare al CIA

Sticle de vin şi hoteluri scumpe, decontate prin programul de extrădări extraordinare al CIA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Încercau să controleze banii cheltuiţi şi voiau avioane ieftine pentru a îndeplini misiunea", a declarat Don Moss, proprietarul unei companii de intermediere a închirierii de avioane, Sportsflight, care a aranjat pentru o altă firmă (Richmor) să îşi pună avioanele în serviciul Dyncorp, o companie militară privată care lucra în numele CIA.

Aceste avioane au fost folosite inclusiv pentru zboruri către Bucureşti.

Avionul Gulfstream IV a fost închiriat cu 4.900 de dolari pe oră, iar membrii echipajului erau plătiţi cu 800 de dolari pe zi, potrivit documentelor judiciare. Aceştia au pretins decontarea unor cheltuieli mari pentru mâncare - sandvişuri de la magazinele de delicatese, în valoare de 19,95 dolari, sticle de vin de 39,95 de dolari fiecare - şi au stat la hoteluri scumpe, de 391 de dolari pe noapte în Barcelona, în ianuarie 2004, de exemplu, sau de 277 de dolari pe noapte în Shannon pe coasta Irlandei, în august 2004.

Înainte de fiecare zbor, un ofiţer administrativ de la Departamentul de Stat înmâna o scrisoare care preciza că misiunea oferă "suport legal pentru ambasadele americane din întreaga lume". Companiile au fost avertizate că trebuie să ofere explicaţii detaliate cu privire la facturile lor, întrucât Dyncorp "operează foarte asemănător cu guvernul" şi va respinge orice solicitare de decont considerată prea vagă.

În pofida încercărilor de a menţine costurile mici, facturile prezentate tribunalului ca probe arată că unele operaţiuni de extrădare erau mult mai costisitoare decât se aşteptau oficialii. În noiembrie 2002, de exemplu, avionul Gulfstream N85VM a făcut un tur de şase zile de la Washignton, la Guantanmo Bay, Shannon, Dubai, Kabul şi Edinburgh şi înapoi în capitala americană. Factura Richmor a fost de 240.643 de dolari şi 95 de cenţi, incluzând mâncarea, taxele de aeroport şi costurile adiţionale pentru membrii echipajului.

O altă operaţiune în aceeaşi lună, în care avionul Gulfstream a zburat de la Washington la Kabul via Shannon şi Dubai şi s-a întors via Dubai şi Luton (în nordul Londrei), a costat 198.930 de dolari şi 30 de cenţi.

În august 2003, Richmor a trimis o factură de 301.113 dolari pentru opt zboruri de trei zile în care avionul Gulfstream a mers în Bangkok via Alaska şi Japonia, în Kabul via Sri Lanka, şi înapoi acasă via Dubai şi Shannon. În această operaţiune ar fi fost extrădat Encep Nuraman, liderul unei organizaţii teroriste indoneziene, Jemaah Islamiyah, cunoscut sub numele de Hambali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici