Stoltenberg: Consiliul NATO-Ucraina este un pas "semnificativ" în intensificarea relaţiilor

Consiliul NATO-Ucraina este un pas "semnificativ" pentru apropierea statului ucrainean de Alianţa Nord-Atlantică, a declarat miercuri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, la finalul summitului de la Vilnius.

127 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: Consiliul NATO-Ucraina este un pas "semnificativ" în intensificarea relaţiilor

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Tocmai am prezidat sesiunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina. De acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în acest Consiliu pentru discuţii şi decizii de pe poziţii de egalitate. Acesta este un pas semnificativ pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO", a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată la finalul summitului de la Vilnius.

"Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată. Aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au stabilit să elimine cerinţa unui Plan de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va schimba parcursul spre aderare, de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Vom emite o invitaţie pentru ca Ucraina să devină membră NATO când aliaţii vor stabili că sunt întrunite condiţiile. Acest lucru transmite un mesaj clar, puternic şi unitar de la Summitul Vilnius", a subliniat Stoltenberg.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat nemulţumire privind lipsa de angajament din partea NATO, insistând că Ucraina ar fi trebuit să primească perspective clare de aderare. "Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război", a afirmat Zelenski.

Alianţa Nord-Atlantică a stabilit, în principiu, că Ucraina va putea deveni membră la un moment dat, precizând însă că aderarea se va produce după încheierea războiului cu Rusia, când toate statele aliate vor fi de acord şi când Kievul va îndeplini criteriile politice şi militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici