Strat de zăpadă de 50 de centimetri la Washington - VIDEO

Furtuna însoţită de ninsoare care a acoperit capitala americană cu un strat de 50 de centimetri de zăpadă a paralizat în noaptea de sâmbătă spre duminică o mare parte din estul Statelor Unite, unde două persoane au murit şi alte 350.000 au rămas fără electricitate.

47 afișări
Imaginea articolului Strat de zăpadă de 50 de centimetri la Washington - VIDEO

Strat de zăpadă de 50 de centimetri la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Furtuna de zăpadă, demunită "snowpocalypse" sau "snowmageddon" de locuitori, afectează în prezent estul statului Indiana, trecând prin New Jersey, Pennsylvania şi Maryland, până în North Carolina, respectiv peste 1.000 de kilometri şi zeci de milioane de americani.

Aceasta a ajuns şi la New York, iar numeroşi guvernatori - din Virginia, Maryland şi Delaware - au decretat stare de urgenţă.

Serviciile naţionale de meteorologie, National Weather Service (NWS), care au publicat vineri o avertizare de "furtună de zăpadă excepţională", au constatat sâmbătă la ora locală 15.00 (22.00 ora României) că ninsorile au creat un strat de zăpadă de 50 de centimetri în capitală.

În Maryland, stratul de zăpadă era de 96 de centimetri în apropiere de Baltimore, ceea ce reprezintă un record absolut, au declarat meteorologii sâmbătă seara, în timp ce se înregistrau rafale de vânt de 90 de kilometri pe oră.

Potrivit lui Paul Kochin, un expert din cadrul NWS, furtuna ar trebui să se "atenueze" începând de sâmbătă seara, de la ora locală 19.00 (duminică, 03.00 ora României). Aceasta se va îndepărta de coasta de est a Statelor Unite în cursul serii de sâmbătă sau al nopţii, potrivit unui comunicat al NWS.

Pe un drum din Virginia, un tată şi fiul său, care se opriseră pentru a ajuta un motociclist aflat în dificultate din cauza intemperiilor, au fost loviţi de un tractor şi au decedat.

Zăpada grea şi densă a avariat liniile de electricitate, lăsând fără curent electric 350.000 de persoane din Maryland şi Virginia, potrivit datelor oferite de centrele de intervenţie ale celor două state.

"Este destul de greu aici", a declarat pentru AFP Ed McDonough din cadrul echipelor de intervenţie din Maryland. "Drumurile sunt foarte dificile şi penele de electricitate sunt la cel mai ridicat nivel. Le spunem locuitorilor să stea în case şi să lase echipele care curăţă străzile să îşi facă treaba", a continuat el.

Pepco, principala companie care furnizează electricitate în regiune, a declarat că vor fi necesare două zile pentru reluarea alimentării cu energie electrică.

"Penele cu care ne confruntăm sunt foarte răspândite pe teritoriul statului şi starea drumurilor nu este în favoarea noastră", a recunoscut Andre Francis, purtător de cuvânt al Pepco.

Washingtonul a devenit sâmbătă un imens teren de sporturi de iarnă, locuitorii săi abandonând costumele în favoarea schiurilor, rachetelor de zăpadă sau bătăilor cu bulgări de zăpadă.

Chiar şi coloana prezidenţială a lui Barack Obama, care de obicei traversează în trombă străzile capitalei, a fost constrânsă să îşi reducă viteza, a constat un jurnalist al AFP.

Pe alocuri, locuinţele sau străzile erau blocate de copaci căzuţi.

Toate zborurile prevăzute pentru sâmbătă pe Reagan National Airport au fost anulate, iar majoritatea avioanelor de pe aeroporturile internaţionale Dulles şi Baltimore-Washington au rămas la sol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici