Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus

Planurile NATO de a-şi consolida apărarea antirachetă în pofida acordului încheiat marţi cu Iranul înseamnă că întreaga strategie a scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, a declarat Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma rusă.

771 afișări
Imaginea articolului Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus

Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus (Imagine: Cosmin Deaconescu / Mediafax Foto)

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian.

După încheierea acordului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat că Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa, amintind că preşedintele american, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.

Totuşi, un oficial NATO a declarat marţi că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

"Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia rusă Sputnik.

"Întreaga strategie a proiectului american antirachetă din Europa se bazează pe minciuni", a declarat Aleksei Puşkov marţi, la postul de televiziune Rossiya-24.

"Iniţial au vorbit despre ameninţarea rachetelor din Iran, deşi Teheranul nu avea nici rachete şi nici motive pentru un asemenea atac. Apoi au vorbit despre ameninţarea imaginară reprezentată de Coreea de Nord, care este în partea cealaltă a globului. Acum vorbesc despre 30 de ţări care ar ameninţa să lanseze rachete spre Europa. Când li se solicită să numească măcar zece ţări, ne spun că sunt informaţii clasificate", a adăugat Puşkov.

"Oficialii NATO vin aici ca nişte ipocriţi şi mincinoşi, pentru că proiectul lor antirachetă este de fapt îndreptat împotriva capacităţilor nucleare ale Rusiei. Nedorind să recunoască acest lucru, ei recurg la minciuni", a conchis parlamentarul rus.

Rusia a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia. În urmă cu trei săptămâni, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Naţională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici