STUDIU: Accidente rutiere mai frecvente după trecerea la ora de iarnă, în Canada

Accidente rutiere au loc mai frecvent în primele două săptămâni după trecerea la ora de iarnă, potrivit unor statistici colectate timp de cinci ani de Societatea de asigurări auto din British Columbia, o provincie în vestul Canadei.

287 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Accidente rutiere mai frecvente după trecerea la ora de iarnă, în Canada

STUDIU: Accidente rutiere mai frecvente după trecerea la ora de iarnă, în Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Accidentele sunt cu 16% mai frecvente în primele două săptămâni de după trecerea la ora de iarnă decât în cele două săptămâni de dinainte, a anunţat miercuri, într-un comunicat, societatea provincială.

Pare un rezultat paradoxal, având în vedere faptul că schimbarea orei aduce o oră suplimentară de somn. Totuşi, potrivit societăţii, 30% dintre şoferi "contrabalansează" această oră adormind mai târziu.

"Mulţi gândim că putem să stăm treji mai mult timp, dar terminăm prin a ne simţi mai obosiţi şi mai puţin atenţi", a afirmat John Vavrik, un psiholog al societăţii de asigurări.

Asiguratorul deplânge consecinţele acestui comportament asupra calităţii şofatului, mai ales asupra "concentrării şi atenţiei la volan, precum şi a timpului de reacţie la potenţiale pericole", şi îndeamnă la mai multă prudenţă în cursul nopţii de 2 spre 3 noiembrie.

Societatea canadiană a ajuns la acest rezultat după ce a comparat numărul accidentelor rutiere produse înainte şi după trecerea la ora de iarnă, în perioada 2006-2010, a anunţat pentru AFP Lindsay Olsen, o purtătoare de cuvânt a societăţii.

America de Nord va trece la ora de iarnă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici