Studiu Banca Mondială: Ucraina are nevoie de 486 de miliarde de dolari ca să se refacă după doi ani de război/PIB-ul ţării este estimat la 173 de miliarde de dolari în 2023

Reconstrucţia Ucrainei ar urma să coste 486 de miliarde de dolari, de 2,8 ori mai mult decât producţia economică preconizată pentru 2023, potrivit unui nou studiu realizat de Banca Mondială, Organizaţia Naţiunilor Unite, Comisia Europeană şi guvernul ucrainean, informează Reuters.

432 afișări
Imaginea articolului Studiu Banca Mondială: Ucraina are nevoie de 486 de miliarde de dolari ca să se refacă după doi ani de război/PIB-ul ţării este estimat la 173 de miliarde de dolari în 2023

Studiu Banca Mondială: Ucraina are nevoie de 486 de miliarde de dolari ca să se refacă după doi ani de război/PIB-ul ţării este estimat la 173 de miliarde de dolari în 2023

Potrivit sursei citate, estimarea acoperă perioada 24 februarie 2022 – 31 decembrie 2023 şi cuantifică daunele fizice directe aduse clădirilor şi altor infrastructuri, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor şi costul pentru a ,,reconstrui mai bine", a precizat Banca Mondială.

Nevoia de locuinţe se află pe primul loc, cu 80 de miliarde de dolari, fiind urmată de nevoile de transport, de 74 de miliarde de dolari, şi de comerţ şi industrie, cu 67,5 miliarde de dolari.

,,Suma de 486 de miliarde de dolari este de o mărime inimaginabilă şi, desigur, reflectă nevoile reale", a declarat Arup Banerji, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est.

Pagubele directe, de peste 150 de miliarde de dolari

Raportul a precizat că pagubele directe ale războiului au ajuns la aproape 152 de miliarde de dolari, pierderile fiind concentrate în regiuni precum Doneţk, Harkov, Luhansk, Zaporojia, Kherson şi Kiev. Întreruperile producţiei economice şi ale comerţului, precum şi alte costuri legate de război, cum ar fi îndepărtarea molozului, ar adăuga probabil alte 499 de miliarde de dolari, potrivit raportului.

Noua estimare exclude nevoile de reconstrucţie deja acoperite prin bugetul de stat al Ucrainei sau prin intermediul partenerilor şi al sprijinului internaţional.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, în anul 2023, PIB-ul Ucrainei a fost estimat la 173 de miliarde de dolari, iar în 2024 se aşteaptă ca valoarea să crească până la 186 de miliarde de dolari.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici