Studiu. Care ar fi adevăratul număr al europenilor infectaţi cu coronavirus. Presa internaţională: O persoană din 20 este deja infectată

Aproape 18 milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus SARS-CoV-2, potrivit unui raport al Imperial College din unsprezece ţări din vestul Europei. O proporţie care ar varia de la 0,7% din populaţia din Germania la… 15% în Spania.

3242 afișări
Imaginea articolului Studiu. Care ar fi adevăratul număr al europenilor infectaţi cu coronavirus. Presa internaţională: O persoană din 20 este deja infectată

Foto: Profimedia

20% din populaţia din cele unsprezece ţări principale din Europa de Vest este deja infectată cu coronavirusul Sars-CoV-2. Aceasta este cifra impresionantă prezentată de un raport publicat marţi de Imperial College London, institutul de referinţă pentru problemele epidemice, potrivit Les Echos.

1,9 milioane de francezi infectati

Cercetătorii Imperial College care au fost printre primii care au avertizat despre riscul unei pandemii încă din ianuarie estimează că aproximativ 5,9 milioane de italieni, 7 milioane de spanioli, 1,9 milioane 1,7 milioane de britanici, dar doar 600.000 de germani sunt infectaţi. În total raportul estimează că proporţia populaţiei infectate variază de la doar 0,4% în Norvegia, la 3% în Franţa, 9,8% în Italia şi 15% în Spania, pentru un total de 18 milioane de cazuri în aceste unsprezece ţări sau 5% din populaţie.

O evaluare dificilă

Acestea sunt evaluări medii cuprinse intre intervale foarte largi pentru fiecare ţară, în Italia cifrele variaza intre un minimum 1,9 milioane de cazuri şi un maxim de ... 15 milioane, în Spania de la 1,8 la 19 milioane cazuri (sau 41% din populaţie!) în Franţa de la 720.000 la 4,8 milioane, în Marea Britanie de la 680.000 la 3,2 milioane, în Germania de la 240.000 la 1,5 milioane. Motivul acestei variaţii mari este metoda folosită, numită inferenţă bayesiană, adică derivată din calculele de probabilitate, care, în general, oferă predicţii destul de fiabile, dar cu preţul unei inexactităţi semnificative.
 
În plus, numărul de cazuri reale este dificil de evaluat, subliniază raportul, deoarece majoritatea persoanelor infectate ignoră faptul că sunt infectate în absenţa simptomelor, iar autorităţile nu îşi testează sistematic populaţia. Raportul a estimat numărul de cazuri reale prin extrapolarea numărului de decese, precum şi din numărul mediu de persoane (aproape 4) pe care fiecare caz nou le va infecta din eşantionul de testare.

Profilaxia se dovedeşte eficientă

De asemenea raportul evaluează reducerea numărului de decese datorita măsurilor luate de ţările europene în ultimele săptămâni. Potrivit Imperial College care a estimat la începutul lunii martie că aproximativ 600.000 de britanici vor muri până în iarna viitoare în absenţa vreunei profilaxii, predictie care a contribuit atunci la schimbarea politicii urmată de Londra. Aceste măsuri (închiderea şcolilor şi a locurilor publice, carantina pentru bolnavi, închisoare etc.) au salvat deja aproximativ 59.000 de vieţi, dintre care 38.000 în Italia, 16.000 în Spania şi 2.500 în Franţa.
 
Neil Ferguson, directorul departamentului de epidemiologie de la Imperial College, consideră că măsurile luate de diferitele ţări europene „au redus semnificativ evoluţia epidemiei", dar este încă devreme pentru a spune când numărul de cazuri noi va scadea la zero. „Datele din următoarele două săptămâni vor fi cruciale din acest punct de vedere."
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici