Studiu: Covid-19 poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza

Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, arată că noul coronavirus poate provoca o serie de probleme neurologice în rândul pacienţilor care au făcut o formă severă a bolii, scrie CNN.

3210 afișări
Imaginea articolului Studiu: Covid-19 poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza

Studiu: Covid-19 poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza

Printre afecţiunile neurologice constatate în cazul persoanelor sub 60 de ani care au avut forme severe de Covid-19, se numără inclusiv un sindrom cognitiv asemănător demenţei, psihoză, inflamaţii şi tulburări de dispoziţie precum depresia sau anxietatea.

„Accidentele vasculare cerebrale sunt deja recunoscute ca o complicaţie provocată de Covid-19. Dar ceea ce a descoperit studiul nostru, şi este surprinzător, a fost că a doua cea mai frecventă complicaţie neurologică este această modificare a stării mentale”, a explicat Benedict Michael, cercetător la Universitatea din Liverpool şi co-autorul studiului.

Oamenii de ştiinţă au spus că rezultatele oferă o perspectivă importantă a potenţialelor complicaţii, dar ar trebui tratate cu precauţie, deoarece nu se poate trage, încă o concluzie privind prevalenţa unor astfel de complicaţii.

În realizarea studiului, cercetătorii au analizat 125 de pacienţi din Marea Britanie. În aceste cazuri, cea mai frecventă complicaţie cerebrală observată a fost accidentul vascular cerebral, care a fost raportat la 77 de pacienţi. Dintre aceştia, 57 au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, 9 pacienţi au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un atac cerebral cauzat de inflamaţie în vasele de sânge ale creierului.

Alţi 39 de pacienţi au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare mentală alterată. Şapte dintre aceştia au avut o inflamaţie a creierului, denumită medical encefalită.

Restul de 23 de pacienţi cu o stare mentală alterată au fost diagnosticaţi cu afecţiuni psihiatrice, inclusiv psihoză, sindrom asemănător dementei şi tulburări de dispoziţie.

Deşi majoritatea diagnosticelor psihiatrice au fost înregistrate ca fiind noi, cercetătorii spun că nu pot exclude posibilitatea ca acestea să fie preexistente, dar să nu fi fost diagnosticate înainte ca pacientul să dezvolte Covid-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici