SUA a pierdut evidenţa a zeci de arme livrate în Afganistan, inclusiv de România

Armata americană nu a ţinut evidenţa în mod eficient a zeci de mii de arme livrate de Pentagon forţelor afgane sau donate de 21 de ţări, între care şi România, existând riscul ca acestea să fie furate sau vândute militanţilor, relatează International Herald Tribune în ediţia electronică.

466 afișări
Imaginea articolului SUA a pierdut evidenţa a zeci de arme livrate în Afganistan, inclusiv de România

SUA a pierdut evidenţa a zeci de arme livrate în Afganistan, inclusiv de România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui raport federal care va fi prezentat joi în Camera Reprezentanţilor, oficialii din cadrul armatei americane nu au reuşit să ţină o evidenţă completă a aproximativ 87.000 de carabine, pistoale, mortiere şi alte arme - aproximativ o treime din numărul total al armelor uşoare pe care le-au livrat Statele Unite, între decembrie 2004 şi iunie 2008, militarilor afgani. Mai mult, instructorii militari americani nu au ţinut o evidenţă clară a peste 135.000 de arme care au fost donate de 21 de ţări, printre care Ungaria, Egipt, Slovenia şi România.

Raportul, care va fi prezentat în cadrul unei audieri a subcomisiei din cadrul Camerei Reprezentanţilor pentru Monitorizare şi Reforme Guvernamentale, a relevat de asemenea că procedurile aplicate de forţele afgane de securitate erau ineficiente astfel încât armele furnizate puteau fi "furate sau pierdute". O copie a raportului despre forţele afgane a fost furnizat cotidianului New York Times de un oficial din cadrul Congresului, care a dorit să evidenţieze gravitatea problemei înainte de audiere.

În graba de a echipa forţele aliate, Pentagonul nu a instituit un organism de monitorizare a livrării armelor. Armata americană a pierdut urma a aproximativ 190.000 de pistoale şi mitraliere care au fost furnizate în 2004 şi 2005 forţelor irakiene de securitate.

În raportul asupra Afganistanului, auditorii au conchis că, până în iunie 2008, armata nu a înregistrat numerele de serie a aproximativ 46.000 de arme pe care le-a livrat afganilor, ceea ce face imposibilă monitorizarea şi identificarea armelor. Aproximativ 41.000 de numere de serie au fost înregistrare pentru armele din Statele Unite, dar oficialii din cadrul armatei americane nu cunoşteau, potrivit raportului, provenienţa acelui armament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici