SUA acordă Chinei ajutor militar şi de securitate în vederea JO

Administraţia SUA a aprobat exportul de echipament sensibil şi expertiză forţelor militare şi de poliţie chineze, pentru consolidarea securităţii la Jocurile Olimpice de la Beijing din august, potrivit unei serii de documente publice şi private.

13 afișări
Imaginea articolului SUA acordă Chinei ajutor militar şi de securitate în vederea JO

SUA acordă Chinei ajutor militar şi de securitate în vederea JO (Imagine: Washington Times)

China va primi echipament militar şi de securitate care este interzis exportului potrivit Actului de administrare a exporturilor, relatează Washington Times în ediţia electronică.

FBI şi alte servicii de securitate americane vor ajuta China să îşi dezvolte tehnicile de coordonare a activităţilor de combatere a terorismului, potrivit oficialilor administraţiei Bush din domeniul apărării şi siguranţei naţionale.

Oficialii au precizat că sprijinul acordat de Statele Unite Chinei urmează modelul planului de securitate şi asistenţă federală folosit în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Salt Lake City, din 2002, adăugând că aceste tehnici ar putea fi folosite pentru monitorizarea protestatarilor, inclusiv a tibetanilor.

Autorităţile chineze consideră că asistenţa americană este adecvată, date fiind atacurile teroriste care au vizat Jocurile Olimpice şi nevoia de a-i proteja pe sportivi şi pe vizitatori.

Departementele de Stat, Apărare şi Comerţ au aprobat 15 licenţe de export, prin care Chinei îi vor fi furnizate echipamente în valoare de cinci milioane de dolari, au precizat oficialii.

Acestea includ sisteme de detectare a explozibililor, de identificare a substanţelor chimice periculoase, precum şi produse de monitorizare a condiţiilor meteorologice.

În plus, FBI, Secret Service şi alte agenţii de securitate americane colaborează cu ministerul chinez al Siguranţei publice şi cu Armata pentru a-i ajuta să răspundă unor eventuale atacuri teroriste de la Jocurile Olimpice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici