SUA acordă Groenlandei 12 milioane de dolari, dar neagă că ar fi vorba de un mod de a o cumpăra

SUA acordă un ajutor de 12,1 milioane de dolari Groenlandei, dar neagă că ajutorul care face parte dintr-o schemă pe termen lung de a cumpăra insula de la Danemarca, scrie Bloomberg.

1206 afișări
Imaginea articolului SUA acordă Groenlandei 12 milioane de dolari, dar neagă că ar fi vorba de un mod de a o cumpăra

SUA acordă Groenlandei 12 milioane de dolari, dar neagă că ar fi vorba de un mod de a-i cumpăra

Suma pe care Washingtonul o oferă Groenlandei este nesemnificativă, dar pentru că vine în contextul în care presa a scris anul trecut că Donald Trump s-a interesat despre o eventuală achiziţie a insulei de la Danemarca, gestul a stârnit controverse.

Cei 12,1 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru priorităţi precum exploatarea resurselor minerale abundente din Groenlanda, promovarea turismului şi stimularea legăturilor cu oamenii insulei. De asemenea, SUA intenţionează să deschidă un consulat în Nuuk, capitala provinciei.

Guvernul Groenlandei a declarat joi că pachetul de ajutor „este benefic pentru dezvoltarea economică a Groenlandei”. „Este nevoie de timp pentru a dezvolta relaţii mai strânse cu alte ţări”, a declarat premierul din Groenlanda, Kim Kielsen, potrivit unui comunicat al guvernului. „Dar această veste bună confirmă faptul că munca noastră în construirea unei relaţii constructive cu Statele Unite dă roade”, a continuat oficialul.

Ambasadorul Statelor Unite în Danemarca, Carla Sands, a transmis, miercuri, în presa daneză că banii au fost meniţi să combată „comportamentul agresiv al Rusiei şi militarizarea crescută în Arctica” şi „interesele economice prădătoare” ale Chinei în regiune.

Cu toate acestea, aducerea Groenlandei mai aproape de SUA a fost o prioritate pentru administraţia Trump de ceva vreme. O sursă familiarizată cu planurile SUA a spus că banii sunt meniţi să combată influenţa chineză şi rusă, dar şi că câştige simpatia rezidenţilor Groenlandei, cu posibilul obiectiv de a cumpăra insula, dacă este posibil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici