SUA acuză China că ameninţă naţiunile vecine / Washingtonul va menţine prezenţa militară în Asia

China instalează sisteme de rachete în zonele disputate din Marea Chinei de Sud în scopul intimidării statelor vecine, acuză James Mattis, secretarul american al Apărării, oferind asigurări că Statele Unite vor menţine prezenţa militară în Coreea de Sud şi în alte ţări din Asia.

1307 afișări
Imaginea articolului SUA acuză China că ameninţă naţiunile vecine / Washingtonul va menţine prezenţa militară în Asia

SUA acuză China că ameninţă naţiunile vecine / Washingtonul va menţine prezenţa militară în Asia

Aflat în Singapore, la Conferinţa pentru securitate "Dialogul Shangri-La", James Mattis a acuzat Beijingul că a instalat sisteme de rachete sol-aer şi radare în zone din Marea Chinei de Sud.

"Deşi China susţine contrariul, instalarea acestor capabilităţi are legătură directă cu utilizarea militară în scopul intimidării şi exercitării de presiuni asupra ţărilor vecine", a afirmat James Mattis, citat de BBC.

"Vreau ca lucrurile să fie foarte clare: prezenţa militară a SUA în zona Indo-Pacifică va fi menţinută. Această zonă strategică este prioritară pentru noi", a subliniat şeful Pentagonului, potrivit CNN, sugerând că Statele Unite vor menţine prezenţa militară şi în Coreea de Sud, deşi preşedintele Donald Trump urmează să aibă o întrevedere cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pentru îmbunătăţirea relaţiilor.

"Suntem conştienţi că Beijingul se va confrunta cu o serie de provocări şi oportunităţi în următorii ani; noi suntem pregătiţi să susţinem deciziile Chinei dacă acestea promovează pacea pe termen lung şi prosperitatea acestei regiuni dinamice. Cu toate acestea, politicile Chinei în Marea Chinei de Sud intră în contradicţie cu deschiderea promovată în strategia SUA, punând sub semnul întrebării obiectivele ample ale Chinei", a observat şeful Pentagonului.

China exercită dominaţie militară asupra Mării Chinei de Sud, o zonă disputată cu Vietnamul, Malaysia, Indonezia, Filipine şi Brunei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici