SUA afirmă că Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică de drone

Oficiali ai serviciilor secrete americane spun că Iranul şi Rusia continuă să îşi consolideze cooperarea militară şi asistenţa în domeniul armelor.

208 afișări
Imaginea articolului SUA afirmă că Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică de drone

Sursa foto: Twitter

Statele Unite au acuzat guvernul iranian că a ajutat Rusia să construiască o fabrică de drone în apropiere de Moscova, într-o escaladare a cooperării lor în domeniul apărării.
 
Într-o declaraţie făcută vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a citat concluziile serviciilor de informaţii americane care indică faptul că Iranul a oferit sprijin material pentru această fabrică, care ar putea fi operaţională până la începutul anului viitor.
 
De asemenea, oficialii americani au dezminţit de două ori afirmaţiile potrivit cărora Iranul a trimis sute de drone, sau vehicule aeriene fără pilot (UAV), Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, unde a fost lansată o invazie la scară largă în 2022.
 
"Rusia a folosit drone iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se întărească", a afirmat Kirby în declaraţia de vineri.
 
"Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Rusia colaborează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene din interiorul Rusiei".
 
Administraţia preşedintelui american Joe Biden, cel mai important susţinător al Ucrainei, afirmase anterior că Iranul şi Rusia discută posibilitatea înfiinţării unei linii de asamblare a dronelor în interiorul Rusiei, relatează Al Jazeera
 
Kirby a declarat că oficialii serviciilor de informaţii americane cred în prezent că uzina de producţie este înfiinţată în zona economică specială Alabuga, la câteva sute de kilometri est de Moscova.
 
Însă Rusia a negat că a folosit drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Între timp, Iranul a recunoscut că a trimis drone către Rusia, dar afirmă că a făcut acest lucru înainte de invazia condamnată pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
 
Cu toate acestea, SUA au acuzat Iranul de complicitate în invazia rusă, care a ucis mii de oameni şi a strămutat aproape 14 milioane de persoane, potrivit ONU.
 
Vineri, Kirby a declarat că Iranul a continuat să trimită drone în Rusia, trimiţându-le prin Marea Caspică către portul rusesc Makhachkala. Administraţia Biden a sancţionat anterior firmele iraniene de apărare implicate în producţia de drone.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici