SUA au lansat atacuri în Irak şi Siria asupra unor grupări susţinute de Iran / Au lovit peste 85 de ţinte în şapte locaţii / Irakul avertizează asupra consecinţelor dezastruoase pentru regiune după loviturile americane

Statele Unite au început să efectueze lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, începutul a ceea ce va fi probabil o serie de lovituri americane pe scară mai largă asupra miliţiilor susţinute de Iran care au comis atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu.

15013 afișări
Imaginea articolului SUA au lansat atacuri în Irak şi Siria asupra unor grupări susţinute de Iran / Au lovit peste 85 de ţinte în şapte locaţii / Irakul avertizează asupra consecinţelor dezastruoase pentru regiune după loviturile americane

SUA au lansat atacuri în Irak şi Siria asupra unor grupări susţinute de Iran

 
UPDATE Ministerul sirian al Culturii susţine că loviturile americane au avariat un sit istoric
 
Ministerul sirian al Culturii condamnă loviturile americane din cursul nopţii, despre care presa locală a afirmat că au avariat un sit istoric din provincia Deir Ezzor, în estul ţării.

Ministerul sirian al Culturii condamnă "în termenii cei mai fermi bombardamentul barbar al SUA asupra fortăreţei Al-Rahba" din zona Mayadeen din estul Siriei.

Într-o declaraţie pe reţelele de socializare, acesta afirmă că cetatea, situată de-a lungul râului Eufrat, datează din secolul al IX-lea, fără a detalia pagubele suferite de sit.

Atacul "flagrant" a încălcat "toate normele şi cartelele internaţionale care cer protecţia şi respectarea bunurilor culturale", a adăugat ministerul.

Cotidianul pro-guvernamental Al-Watan a relatat că şeful departamentului de antichităţi Nazir Awad a declarat că bombardamentul de vineri seara a provocat fisuri şi crăpături în zidurile fortăreţei.

Amploarea totală a pagubelor nu a fost încă evaluată, a declarat Al-Watan, citându-l pe Awad.
 

UPDATE Atacurile americane de aseară din Irak şi Siria ar fi ucis 39 de persoane.

În Siria, loviturile au ucis 23 de persoane care păzeau locaţiile vizate, a declarat Rami Abdulrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care raportează despre războiul din Siria.
 
UPDATE Ministerul irakian de Externe l-a convocat pe emisarul SUA la Bagdad pentru a-i înmâna un memorandum oficial de protest faţă de atacurile aeriene americane de represalii lansate în cursul nopţii, relatează agenţia de presă de stat INA.
 
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat: "Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte la şapte locaţii utilizate de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran şi de grupurile militante pe care le sponsorizează. Trei dintre aceste locaţii se află în Irak. Patru dintre ele se află în Siria”.

"Numeroase avioane, inclusiv bombardiere B-1, trimise din Statele Unite, au fost implicate în această operaţiune, trăgând peste 125 de muniţii ghidate de precizie în decurs de aproximativ 30 de minute".

Facilităţile vizate au inclus centre de comandă şi control, precum şi clădiri de cartier general şi centre de informaţii, instalaţii de depozitare a rachetelor, dronelor şi facilităţi logistice. Aceste ţinte au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi incontestabile că au avut legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune, conform Sky News.

Ştire iniţială

Atacurile au venit ca răspuns la un atac cu dronă efectuat duminică de militanţi susţinuţi de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, care a ucis trei membri ai serviciilor americane şi a rănit alţi peste 40 de oameni.
 
Ele au venit la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu membrii familiilor soldaţilor ucişi în Iordania.
 
Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra miliţiilor susţinute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităţilor de antrenament. 
 
SUA încearcă să descurajeze alte atacuri, dar să evite un conflict la scară largă cu Iranul.
 
Administraţia Biden a semnalat că ar putea exista acţiuni suplimentare în zilele următoare; secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi "pe mai multe niveluri".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici