SUA au sancționat o raportoare ONU după ce aceasta a acuzat Israelul de genocid

Publicat: 11 07. 2025, 13:17

Administrația Trump a anunțat sancțiuni împotriva raportoarei ONU Francesca Albanese, expertă independentă care investighează abuzurile asupra drepturilor omului în teritoriile palestiniene. Măsura a fost anunțată chiar în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla în vizită la Washington pentru discuții cu Donald Trump privitoare la războiul din Gaza.

Potrivit Departamentului de Stat, sancțiunile vin în urma unei campanii nereușite a administrației Trump de a convinge Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să o înlăture din funcție pe expertă. Ordinul executiv prin care Francesca Albanese a fost inclusă pe lista persoanelor sancționate de SUA (Specially Designated Nationals) include restricții de viză, precum și imposibilitatea de a intra în SUA cu documente diplomatice, și interzice persoanelor și companiilor americane să deruleze afaceri cu ea.

„A fost șocant să aflu despre sancțiuni, dar nu mă voi abate de la misiunea mea. Aceasta nu este o dovadă de putere, ci un semn clar de vinovăție”, a declarat Albanese, citată Associated Press. 

Francesca Albanese, avocată italiană specializată în drepturile omului, a criticat vehement acțiunile Israelului în Gaza, pe care le-a calificat drept „genocid”. Într-o postare recentă pe rețeaua X, avocata a scris: „Trebuie să oprim acest genocid, al cărui scop pe termen scurt este finalizarea epurării etnice a Palestinei, profitând în același timp de mașina de ucis concepută pentru a o realiza. Nimeni nu este în siguranță până când toți nu sunt în siguranță.”

Israelul a negat acuzațiile raportoarei ONU

Albanese a emis recent un raport în care acuză companii occidentale, inclusiv americane, că profită din războiul Israelului împotriva palestinienilor, numind industrii din domeniul apărării, tehnologiei, transporturilor, turismului online și al educației. Raportul denunță legătura dintre sprijinul economic occidental și distrugerile din Gaza și Cisiordania.

Israelul a reacționat dur, iar misiunea sa diplomatică la Geneva a numit raportul lui Albanese „neîntemeiat legal, defăimător și un abuz flagrant de funcție”, acuzând-o că „a trecut sub tăcere atrocitățile Hamas.”

Marco Rubio: Raportul expertei ONU este o campanie împotriva Statelor Unite și Israelului

Administrația Trump a justificat măsura împotriva expertei ONU ca fiind un răspuns la ceea ce secretarul de stat Marco Rubio a numit o „campanie de război politic și economic împotriva Statelor Unite și Israelului”. Pe rețelele sociale, Rubio a scris: „Ne vom susține întotdeauna partenerii în dreptul lor la autoapărare.”

Organizațiile internaționale care militează pentru respectarea drepturilor omului condamnă sancționarea raportoarei ONU: „Este o încercare de a reduce la tăcere o expertă ONU pentru că își face treaba, spunând adevărul despre încălcările drepturilor omului comise de Israel împotriva palestinienilor”, a declarat Liz Evenson, oficial al Human Rights Watch, care documentează conflicte, precum cele din Siria, Ucraina, Israel-Palestina, Myanmar, și sprijină procesele internaționale pentru crime împotriva umanității.

Experta ONU, acuzată de „antisemitism virulent”

Deși experții ONU precum Albanese nu au autoritate formală și nu reprezintă oficial ONU, ei joacă un rol cheie în monitorizarea respectării drepturilor omului. Totuși, presiunea politică asupra ei a crescut, iar misiunea SUA la ONU a cerut recent înlăturarea ei, acuzând-o de „antisemitism virulent” și „părtinire anti-Israel”.

Conflictul Israel–Hamas a început pe 7 octombrie 2023. Peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel în urma atacului Hamas, iar 251 au fost luate ostatice. Campania militară de represalii a Israelului a provocat moartea a peste 57.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care afirmă că femeile și copiii formează majoritatea victimelor. După 21 de luni de conflict, spitalele din Gaza sunt copleșite, iar populația devastată.