SUA au trimis doi diplomaţi în Coreea de Nord înainte de lansarea eşuată a rachetei

Doi înalţi responsabili americani s-au deplasat în Coreea de Nord în aprilie pentru a încerca să convingă Phenianul să renunţe la lansarea unei rachete considerate de Washington şi aliaţii săi ca fiind un test cu rachetă balistică, a transmis joi un jurnal sud-coreean.

254 afișări
Imaginea articolului SUA au trimis doi diplomaţi în Coreea de Nord înainte de lansarea eşuată a rachetei

SUA au trimis doi diplomaţi în Coreea de Nord înainte de lansarea eşuată a rachetei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sydney Seiler, consilier al preşedintelui Barack Obama specialist în probleme coreene, şi Joseph DeTrani de la Centrul naţional contra-proliferare (NNPC), fost emisar pentru negocierile privind domeniul nuclear nord-coreean, au sosit la Phenian la 7 aprilie, cu şase zile înainte de lansarea de la 13 aprilie, conform Chosun Ilbo care citează o sursă diplomatică.

Cei doi călătoreau la bordul unui Boeing 737 al US Air Force care venea din teritoriul american Guam din Pacific, conform aceleiaşi surse.

Agenţia Yonhap a semnalat de asemenea prezenţa la bordul avionului a lui DeTrani care a organizat vizita în capitala nord-coreeană a fostului preşedinte Bill Clinton în august 2009 pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti americani.

Guvernele sud-coreean şi american au refuzat să comenteze aceste informaţii.

În pofida eşecului şi exploziei rachetei în zbor, lansarea de la 13 aprilie a obligat Statele Unite să suspende un acord semnat la sfârşitul lui februarie, conform căruia Coreea de Nord se angaja la un moratoriu asupra activităţilor sale nucleare, lansarea rachetelor şi îmbogăţirea uraniului, în schimbul unui ajutor alimentar american.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a întărit sancţiunile impuse în 2006 şi 2009 după primele două teste nucleare nord-coreene. Statele Unite şi aliaţii lor suspectează că Phenianul vrea să realizeze şi un al treilea test.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici