SUA cer Irakului să ofere explicaţii cu privire la informaţii despre achiziţionarea de arme din Iran

Statele Unite au efectuat luni presiuni asupra Irakului să ofere explicaţii în legătură cu anumite informaţii apărute în presă, referitoare la cumpărarea de armament de către Bagdad de la Teheran, fapt ce ar constitui o încălcare a embargoului internaţional impus Iranului.

410 afișări
Imaginea articolului SUA cer Irakului să ofere explicaţii cu privire la informaţii despre achiziţionarea de arme din Iran

SUA cer Irakului să ofere explicaţii cu privire la informaţii despre achiziţionarea de arme din Iran (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Bineînţeles, am văzut aceste informaţii. Dacă ele sunt adevărate, atunci acest fapt ar provoca îngrijorări grave", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

Ea răspundea la o întrebare cu privire la un articol publicat de către agenţia Reuters la Bagdad în care, citând documente oficiale, scria că Iranul a vândut Irakului arme şi muniţie în valoare de 195 de milioane de dolari.

Potrivit agenţiei, acest contract a fost încheiat în noiembrie 2013, imediat după o vizită la Washington a premierului irakian Nouri al-Maliki, care a venit să solicite un ajutor militar american pentru a lupta împotriva Al-Qaïda şi altor grupări insurgente sunnite.

"Orice transfer de arme din Iran către o ţară terţă este o încălcare directă a Rezoluţiei 1.747 a Consiliului de Securitate al ONU", a spus Psaki.

"Încercăm să obţinem clarificări asupra acestui caz din partea Guvernului irakian, pentru a fi siguri că oficialii irakieni înţeleg bine care sunt limitele dreptului internaţional în privinţa comerţului de armament cu Iranul", a declarat purtătoarea de cuvânt, fără să confirme aceste informaţii.

La începutul lui ianuarie, generalul iranian Mohammad Hedjazi, adjunctul şedului de Stat Major al forţelor armate, a afirmat că ţara sa este pregătită să furnizeze echipamente militare şi consiliere Irakului, cu scopul de a-l ajuta să lupte împotriva Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici